SON DAKİKA

YAKUP BONCUK- TARSUS MEKTUBU. 1 NİSAN 2020


YAKUP BONCUK- TARSUS  MEKTUBU. 1   NİSAN 2020
SELAM  DOSTLAR...Tarsus ‘tan sizleri
 bilgilendirmek için tarihe not düşüyorum.
En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
........ooo........
TARSUS KAYMAKAMI KADİR SERTEL OTCU ;
 D400 VE ÇAMTEPE UYGULAMA
NOKTALARINI ZİYARET ETTİ
Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu; D400 (Adana-Mersin istikameti), D400 Bölge Trafik İstasyon Amirliği (Mersin-Adana istikameti)ve Çamtepe uygulama noktalarını ziyaret ederek şehirlerarası otobüs seyahatlerinin sınırlandırılması uygulaması ve Mersin/Tarsus il/ilçe girişlerinde yapılan sağlık kontrollerini denetledi.
Ziyaret ve denetlemelerde, İlçe Emniyet Müdürü Ercan ELBİR, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet BOYACIOĞLU ve İlçe Sağlık Müdürü Orhan ACEHAN da Kaymakam OTCU’ya eşlik ettiler.
........ooo........

TARSUS’TA BAŞKANIN YARDIMSEVERLİĞİ
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Koronavirüs salgını çıkınca Türkiye’de birçok belediyeden daha erken kolları sıvadı. Maske diktirdi, dezenfektan ürettirdi ve bunları her yere ücretsiz dağıttırdı. Hatta birçok il ve ilçeye bedava gönderdi. 
Tarsus Ekspres gazetesinde Tampon Yazarı Mustafa Erdoğan’ın yazdığına göre, birçok belediyeye bu alanda örnek oldu. Bunların yanı sıra yardım kolileri dağıttırdı. Dün de, gariban fukara olarak tesbit edilenlere 250 TL yardım dağıtmaya başladı.
Yani hiç bir geliri olmayanlara karınca kaderince cep harçlığı dağıtılacak. Ayrıyeten çok sayıda yardım kolisi hazırlandı ve dağıtıldı. Bu koliler dağıtılırken, Tarsus Belediye Başkanı Dr. HALUK BOZDOĞAN reklamı sevmiyor.
“Veren el, alan eli görmeyecek” sözündeki gibi, yardımlar gizli yapılıyor. Başkan dün itibariyle 60 bin maske yaptırdı. Bu maskeler ilgili yerlere dağıtıldı. Başkan “Bu maskeyi hastanemizden de isterlerse veririz” diyor. Ama bazı engellemeler var gibi..
Böyle günlerde siyaset olmaz, Başkan BOZDOĞAN başarılı bir doktor, yani tıp adamı, bu konuları iyi biliyor.
BOZDOĞAN, Tarsus’un her tarafı dezenfekte edildi derken bizatihi olayın başında kendisi. Başkan zaten uykuyu hiç sevmez. gece gündüz işin başında. Allah Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a güç kuvvet versin.
........ooo........
TARSUS’TA BİRÇOK İHALELER ERTELENDİ
Tarsus Belediyesi dimdik ayakta. Ancak başkan aldığı
 bir kararla bugünden itibaren başlayacak olan ihaleleri
 ileriki günlere erteledi. Koronadan dolayı bugünlerde yapılması
planlanan ihaleler ertelendi. Bu da olumlu ve yerinde bir karar.

........ooo........
MİLLETVEKİLİ BAKİ ŞİMŞEK ‘’LİMON
İHRACATI SERBEST BIRAKILSIN’’
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek TBMM Genel kurulunda söz aldı. Milletvekili Şimşek;  coronavirüs nedeniyle çiftçinin düştüğü zor durumdan dolayı çiftçilere destek verilmesini , borçlarının ertelenmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Milletvekili Şimşek konuşmasını devamında; “ Çağrım Tarım Bakanına’dır. Öncelikle mazot ve gübre destek ödemeleri için teşekkür ediyorum.
Dünya piyasasında tarımda rakiplerimiz olan İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde coronavirüs sebebiyle tarım alanları ekilememiş, Türkiye için büyük bir fırsat doğmuştur. Çiftçilerimizin önünü açmak, tarımla ilgili ayrıca bir kararname hazırlamak, öncelikle çiftçilerimizin üretimini artıracak destekleri vermek, çiftçi kredilerini ertelemek ve özellikle seçim bölgem olan Mersin’in şu anda en önemli sorunlarından birisi olan limon ihracatının yeniden serbest bırakılması ve çiftçinin yüzünün güldürülmesini  istiyoruz.
Özellikle, Ürgüp’teki ve Mersin’deki soğuk hava depolarının tamamı limonla doludur, limonla ilgili herhangi bir sıkıntı şu anda Türkiye için söz konusu değildir, zaten temmuz-ağustos ayı itibarıyla yeni ürünler de piyasaya çıkacaktır. Dolayısıyla, çiftçinin şu anda en iyi para kazanabildiği dönemdir, limon ihracatının yeniden serbest bırakılmasını ve tarımsal kredilerin ertelenmesini talep ediyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.
 ........ooo........
TARSUS CEZAEVİNDEN, EV HAPSİNE
Mazıdağ eski Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın'ın,
cezası Koronavirüs salgını nedeniyle cezası ev hapsine çevrildi.
14 Kasım tarihinde görevden alınan ve Tarsus Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mazıdağ Eski Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın'ın, Covid-19 salgını nedeniyle cezası, kronik astım hastası olması sebebiyle ev hapsine çevrildi.
........ooo........

DURAN  ŞEN ‘’ ARAÇLARI BAHARA
 HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI”
Mevsime uygun lastik kullanımının önemine dikkat çeken Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, “1 Nisan itibariyle zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor. Ancak yurdumuzun bazı bölgelerinde halen karlı,  yağışlı ve soğuk havalar etkili. Hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu yerlerdeki sürücülerimiz kış lastiği kullanmaya devam etmeli. 7 derecenin üstünde olan bölgelerde ise hem tasarruf hem de güvenlik açısından yazlık lastiklere geçilmeli” dedi.
-“ARAÇLARI BAHARA HAZIRLAMANIN TAM ZAMANI”
Kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Nisan itibariyle biteceğini hatırlatan Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, “Güneşin kendini göstermeye başladığı bu günlerde performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsim sıcaklıklarına uygun lastik kullanımı çok önemli. 1 Nisan itibariyle kış lastiğini çıkarıp yazlık lastik kullanmak, vatandaşlarımızın menfaatine olacaktır. Kışın kış lastiği kullanırken güvenlik ve performansta kazanılan olumlu gelişmeler, yaz lastiğini zamanında kullanırken de devam edecektir. Bu dönemde hava sıcaklıkları 7 derecenin üstündeyken kış lastiği kullanmaya devam etmek aracın performans kaybı ile daha fazla yakıt tüketimine yol açmaktadır. Şu anda kış lastiklerinden yaz lastiklerine geçerek araçları bahara hazırlamanın tam zamanı” diye konuştu.
-“ARAÇ BAKIMLARI HER MEVSİM DÜZENLİ OLARAK YAPILMALI”
Mevsime uygun lastik kullanımının güvenlik açısından da önem taşıdığını belirten Duran Şen , “Yaz lastikleri, 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağlamaktadır. Havalar ısındığında kış lastiği kullanmaya devam etmek yakıt tüketimi, güvenlik ve konfor açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü lastikler binek otomobillerde yüzde 20 oranında yakıt tüketimine etki ediyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına geliyor. Kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin sürüş güvenliği kadar yakıt tüketimi için de oldukça önemi var. Sürücüler araç bakımlarını düzenli olarak yapmalı,  yumuşak bir sürüş tarzı benimseyerek, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınmalı. Araç klimasını dikkatli kullanmalı ve gerekmedikçe elektrikli cihazları açık tutmamalı” şeklinde konuştu.

........ooo........
TARSUS’TA MANTARLARIN HASADI
Tarsus Belediyesi’nin mantar yetiştiriciliği kursuna katılan kursiyerler tarafından üretilen kompostlardan yetiştirilen istiridye mantarının hasadı gerçekleştirdi.
Belediye Tesislerinde bulunan Mantar Atölyesinde, Ziraat Mühendisi Sibel Güvençli eğitmenliğinde, mantar yetiştirme tekniklerini uygulamalı olarak öğrenen kursiyerler kendi ürettikleri kompostlardan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.
Ziraat Mühendisi Sibel Güvençli kontrolünde, bakımları yapılan ve toplama aşamasına gelen istiridye mantarı hasat edilip, belediye yemekhanesine verildi. İstiridye mantarları pişirilip, yemek olarak belediye personeline servis edilecek.
istiridye mantarı her hasat sonrasında belediye yemekhanesinde pişirilen çeşitli yemeklere ayrı bir lezzet katarken, içinde bulundurduğu aminoasit, vitamin, mineral, protein değeri yönüyle personele şifa kaynağı olması, ayrıca bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için periyodik zamanlarda yemek menüsü olarak personele ikram ediliyor.
........ooo........

TARSUS’TA SUMAKIN KİLOSU
50 TL ‘Yİ GEÇTİ
 Sumak koronavirüse iyi geliyor diye bir haber çıktı.
Tarsusta Piyasada sumak kalmadı. Kilosu da ikiye katlandı, 60 TL oldu. 
Yine sarımsak koronavirüse karşı iyi dendi. 
Sarımsağın kilosu birden 80 TL’ye çıktı, şimdilerde 100 TL’ yi buldu.
Tanesi 10 TL ye alınan zencefilin kutusu 200 TL olmuş. Biri bir ilaç yada meyvenin, sebzenin koronavirüse iyi geldiğini söylüyor, herkes ona koşuyor. Yine bir gazoz var. Bir markanın tonik suyu.. Hiç satılmayan bu gazoz, şimdilerde kapış kapış. Tanesine 100 TL verseniz yok. 
Bu nasıl bir iştir?
........ooo........

TARSUS’TA ÇOCUK KONULU YARIŞMA
Sevgili Fotoğraf Dostları .Tarsus Fotoğraf Derneği sayfasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ÇOCUK temalı yayınlayacağınız fotoğraflardan EN ÇOK BEĞENİ alan fotoğraf sahibine TRİPOD hediye olarak verilecek.
22 Nisan gece 24:00 e kadar ÇOCUK temalı yayınlayacağınız fotoğraflardan EN ÇOK BEĞENİ alan fotoğraf sahibine TRİPOD hediye olarak verilecektir. Tüm fotoğraf dostlarına saygı ile duyurulur. 
Katılım için dikkat edilecek şartlar: 
- Tarsus Fotoğraf Derneği sayfasının üyesi olmak 
- Konu sadece ÇOCUK yaşamından olması 
- Bir kişi en fazla 4 fotoğraf yükleme 
- Renkli siyah- beyaz olabilir 
- Fotoğraflara #çocuk diye belirtelim.
Saygılarımızla 
Tfd Yönetim Kurulu
..............ooo...........
TAŞIMA  SINIRI DARALTILDI
TOK Otobüsleri, alınan yeni karar ile  bir süreliğine Mersin - Tarsus –
Yenice arasında yolcu taşımacılığı yapmaya başladı.
İller arası toplu taşıma yasak olduğundan taşıma sınırı 
Yenice- Tarsus- Mersin arası uygulanacak..
...........ooo..........

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER
Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK- MEDYAD 2. BŞK.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi