SON DAKİKA

TARSUS MEKTUBU. 1 MAYIS 2020



YAKUP BONCUK- TARSUS  MEKTUBU. 1 MAYIS 2020
SELAM  DOSTLAR...Tarsus ‘tan sizleri
 bilgilendirmek için tarihe not düşüyorum.
En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
........ooo........
TARSUS BELEDİYE BAŞKANI BOZDOĞAN ‘’ 1 MAYIS
 İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI'NI KUTLARIM’’
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan'Üreten,
alın teri akıtan, emek ve ekmek kavgası veren tüm
emekçilerimizin, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı'nı
 kutlarım.’’ Dedi.
........ooo........
MERSİN-TARSUS  OSB TOPLANTISI
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB)
Müteşebbis Heyet Nisan ayı toplantısı Vali Ali
İhsan Su başkanlığında gerçekleştirildi.
MTOSB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz’in yanı sıra Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ve müteşebbis heyet üyeleri katıldı.Alınan yönetim kurulu kararları ile ilgili bilgi verilen toplantıda, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan'ın da katıldığı toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Alınan kararların kentimize hayırlı olmasını diliyoruz.

........ooo........

TARSUS’TA YOL TAMİRİ
Tarsus Sait Polat Bulvarı'nın yan yolunda yol bakım
ve asfalt çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan'Yıl
sonuna kadar ilçemiz genelinde asfaltsız yol
bırakmamayı hedefliyoruz’ dedi.

........ooo........
KORONAVİRÜS SÜRECİNDE TARSUS’TA
1 MAYIS AÇIKLAMASI YAPILDI

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Tarsus’ta demokratik
 kitle örgütleri tarafından ortak basın açıklaması yapıldı.
 Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm etkinliklerin
yasaklanması ve 1 Mayıs günü  sokağa çıkma kısıtlaması
 uygulanacağı için sadece basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

TARSUS EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ (KESK-EĞİTİMSEN, SES, BES, TÜMBELSEN, HABERSEN-DİSK GENEL İŞ, TÜM EMEKLİ SEN, PSAKD, CHP, HDP, HALKEVLERİ, EMEP, SOLPARTİ, TKP1920, YEŞMADER) tarafından Yarenlik Alanı saat kulesi önünde gerçekleşen basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, şu noktalara değindi:

“Bizler bu ülkenin işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileri….
Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle, kısacası emeğimizle üretenler.
2020 1 Mayısında her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız.
On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor.
Kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış.
Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor.
Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz.

İşte 2020 1 Mayıs'ı bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek.
Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz.
Eğer bugün biz emekçilerin egemen olduğu bir düzen olsa idi salgına karşı toplumun sağlığını, işini ve geçimini koruyacak gerçek bir mücadele verirdik.
1. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulurdu. Çünkü yaşamaktan, insandan daha önemli hiçbir şey olmazdı.
2. Salgın süresince herkesin işi ve geçimi devletin güvencesinde olurdu.
3. İnsanlar yaşam savaşı verirken elektrik, su, doğalgaz faturalarından KDV, kredilerden faiz toplamak asla akla gelmeyeceği gibi, temel ihtiyaçlar salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanırdı.
4. Tümüyle kamu kontrolündeki sağlık kuruluşları, yurttaşların tamamına, istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız sağlık hizmeti sunardı.
5. Salgına karşı önlemler üç beş patron örgütü ile değil, işçilerle, kamu emekçileriyle, hekimlerle, mühendislerle, akademisyenlerle beraber belirlenirdi. Ölçü patronların karları değil aklın ve bilimin ışığında toplumun korunması olurdu.
6. Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere tüm zorunlu işlerde çalışanlar haftalarca koruyucu ekipman beklemez, insanlarımızın ölümü ve hastalanması engellenirdi.
7. Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanır, evde kalınan dönemlerde ev içi şiddetin önlenmesi için devlet etkin önlemler alırdı.
8. Tek kişinin dediği ferman olmaz, muhtarından belediyesine tüm kamu kurumları ile işbirliği içinde bir mücadele yürütülür, maskesinden ekmeğine tüm ihtiyaçlar beraber karşılanır, siyasi rekabet değil halkın sağlığı öncelikli olurdu.
Bu anlatılan hayal değil. İnsanlık tarihi boyunca egemenler, toplumun çoğunluğunun çıkarına bir düzenin mümkün olmadığını anlattılar ve yalan söylediler.
Bugün görüyoruz ki, asıl mümkün olmayan, asıl akıldışı olan bu düzendir. Toplumları hastalığa, dünyayı ekolojik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe mahkum eden bu düzen Türkiye ve dünya halklarının sırtında bir yüktür.
Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrasiden, barıştan yana değiştirebiliriz.
Biz emekçiler sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacağız.
1.İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız.
2.Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği yeni bir toplumsal düzen kuracağız.
3.Her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, yurtta, bölgede ve dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracağız.
2020 1 Mayıs'ında tarihin bu kırılma anında ilan ediyoruz:
Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz.
Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız!

          Bizler; krizlere, salgınlara yol açan bu politikaların devam ettirilmesine geçit vermeyeceğiz. Özelleştirmelere, kamusal hizmetlerin sermaye için karlı alanlar olarak piyasalaştırılmasına, güvencesizliğe, taşeron çalışmaya, esnek çalışmaya, doğanın talan edilmesine, nükleer santrallere, hayvanların/bitkilerin doğal yaşam alanlarının katledilmesine karşı mücadeleyi çok daha güçlü şekilde yükselteceğiz. Mücadeleyi dayanışma ile güçlendireceğiz.
           İnsan onuruna yaraşır bir iş, gelir ve sosyal güvenlik talepleriyle dünya emekçileri tek ses, tek yürek olacağız! Barış içinde savaşsız sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma talebimizi 1 Mayıs’ta bir kez daha haykıracağız!

Sevgili Kamu Emekçileri, İşçiler, İşini Kaybedenler, Emekliler,
Aydını, Sanatçısı, Gazetecisi, Öğrencisi, Esnafı, Kadını, Genci, Yaşlısıyla,
Hep Birlikte;
Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü işyerlerimizde, sembolik de olsa alanlarda, Taksim Meydanında, sendikalarımızda, evlerimizde, balkonlarımızda 1 Mayıs Marşımızı hep birlikte söyleyeceğiz! Baharın coşkusuyla, güzel günler göreceğimizin inancıyla pankartlarımızı sallayacağız, sloganlarımızı haykıracağız!

İnsanlığı ve Doğayı Öldüren Sömürü Düzenine Mahkûm Değiliz!
Başka Bir Dünya, Başka Bir Ülke Mümkündür! Bunun İçin;
1.         İş güvencesi ve insanca yaşanacak ücret, herkes için temel gelir sağlanmalıdır!
2.         Özelleştirmelere son verilmeli, özelleştirilen kamu kurumları yeniden kamulaştırılmalı, kamusal politikalar hayata geçirilmelidir!
3.         Sosyal mesafeye mecbur kalmamak için sosyal koruma ve sosyal devlet politikaları hayata geçirilmelidir!
4.         Kamusal hizmetler parasız, nitelikli, ulaşılabilir, bilimsel ve anadilinde olmalıdır.
5.         Kamu kaynaklarının toplanması ve harcanmasında halk odaklı, adil ve eşitlikçi bir sistem kurulmalıdır!
6.         Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır!
7.         Vergide adalet sağlanmalı, salgında dahi sermayenin kollanmasına son verilerek servet vergilendirilmelidir!
8.         Salgın sürecinde, temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışma acilen durdurulmalı, işten çıkarmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin dayatmasından vazgeçilmelidir! Çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir!
9.         Zorunlu alanlarda dinlenerek, daha kısa saatler aralığında çalışma düzenlenmeli, yeterli, kaliteli koruyucu malzeme sağlanmalı, tüm tedbirler kurum idarelerince alınmalıdır.
10.       Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır!
11.       Özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır!
12.       Varlık Fonu derhal lağvedilmeli, kamu kaynakları halk sağlığının, emekçilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi, kayıt dışı çalıştırılanlar, işsizler, evsizler, göçmenler başta herkese gelir güvencesi sağlanması için kullanılmalıdır!

YAŞASIN İŞÇİLERİN EMEKÇİLERİN BİRLİK. MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ!

YAŞASIN 1 MAYIS !”

........ooo........
5 BİN ADET SENTETİK UYUŞTURUCU İLAÇ ELE GEÇİRİLDİ.
Tarsus’ta Jandarma ekiplerinin uyuşturucu ile mücadelesi
aralıksız devam ediyor. Son yapılan operasyonda 5 bin
 adet sentetik uyuşturucu ilaç ele geçirildi.
 
Alınan bilgiye göre, Adana’dan ticari taksi ile uyuşturucu taşımacılığı yapan 2 şahsın içinde bulunduğu araç Tarsus’un Yenice Mahallesi D-400 karayolu üzerinde Jandarma ekiplerince durduruldu.
 
Araç içinde yapılan aramada 5 bin adet Gerica marka sentetik eczaya tabi ilaç ele geçirildi.
 
Haklarında idari para cezası uygulanan 2 şahıs serbest bırakıldı.
KAYNAK TARSUSAKDENİZ.COM
........ooo........
TARSUS ADD 1 MAYISI KUTLADI
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Tarsus Şube
 Başkanı Gökhan Arkan, 1 Mayıs Emekçi Bayramı
 dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
 
Başkan Gökhan Arkan, “Emek ve alınteri en yüce değerdir. Atatürkçü Düşünce; gelir dağılımında adaleti ve toplumsal yaşamda hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edecektir. Halkçı ve Devletçi ilkelerle ne ezen ne ezilen; ne sömüren ne de sömürülen olmayacaktır. Atatürk Cumhuriyetini yeniden inşa edeceğiz. Yaşasın 1 Mayıs” ifadelerini kullandı.

........ooo........
YÖRÜK ÇOCUĞU ALPEREN
TARSUS’TA AĞIRLANACAK
Aslen Gülnar ilçesinden olan  ve kucağında oğlağı,
elinde bayrağı ile okuduğu 23 Nisan şiiriyle gönülleri
 fetheden 11 yaşındaki  Alperen Töstü'nün asker olma
 hayali gerçek oldu. Küçük çocuğa Mersin Büyükşehir
 Belediyesi  tarafından askeri kıyafetin yanı sıra okul
ihtiyaçlarından oluşan set hediye edildi.
23 Nisan'da kucağındaki oğlakla okuduğu şiirle sosyal medyada fenomen olan ve tüm Türkiye'yi gülümseten Yörük Alperen Töstü'ye belediye ekibi ulaştı. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, Gülnar ilçesine giderek Töstü ailesini ziyaret etti. Baba Mustafa Töstü ve küçük Alperen ile görüşen ekipler kendisini tebrik ederek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in selamlarını iletti ve hediyeler verdi.. Ziyarette, Başkan Vahap Seçer'in, Alperen ve arkadaşlarını korona virüs süreci bittikten sonra Tarsus Gençlik Kampı'na davetini de ilettiler.  Küçük Alperen yakında  virüs salgını geçtikten sonra Tarsus’a gelecek. 30.4.2020.
........ooo........
TAKSİCİ ESNAFINA DESTEK
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği öncülüğünde
Mersin Büyükşehir Belediyesince başlatılan ve Coronavirüs
 salgının yarattığı ekonomik çöküntüden etkilenen esnafa
 destek amacı taşıyan sosyal proje kapsamında Mersin
 Şoförler Odasına kayıtlı 675 taksici esnafına gıda
kolisi dağıtımına başlandı.
Mersin’de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer önderliğinde Mersin Büyükşehir Belediyesince başlatılan ve tüm dünyayı dize getiren Coronovirüs salgınının ülkemizde yarattığı ekonomik çöküntüden en çok etkilenen kesim olan esnaf sanatkar teşkilatına destek amacı taşıyan sosyal proje kapsamında 675 taksici esnafına gıda kolisi yardımında bulunuldu.
Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası hizmet binasında Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ile Birlik Başkanvekili ve Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı tarafından evinde tenceresi kaynamayan taksici esnafına gıda kolilerin dağıtımı gerçekleştirildi.Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, yardım kolisi dağıtımında yaptığı konuşmada, Coronovirisün yarattığı ekonomik çöküntüden en çok esnaf ve sanatkarların etkilendiğine vurgu yaparak, “ Virüsün ülkemizde ortaya çıkması sonrası lokanta, market, restaurant, kahvehane, düğün salonları gibi hizmet sektöründeki esnafımızın işyerleri tedbir amaçlı kapatıldı. Bu süre içerisinde 15 bin 800 esnafımız kapandığını tespit ettik. Buna sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üstü ile yirmi yaş altı esnafta eklenince bu rakam 30 binler sınırına dayındı. Yine ulaşım sektöründeki taksici, minibüscü, kamyoncu, otobüscü esnafımız iş yapamaz hale geldi. Hükümetimizce bir dizi ekonomik tedbirler alındı. SGK primleri ertelendi, krediler faizsiz olarak ötelendi, düşük faizli kredi imkanı tanındı. Ancak alınan bu tedbirler maalesef emek yoğun çalışan esnafımıza katkı sunmadı” dedi.
Konuşmasının devamında Coronavirüsün ekonomik etkilerinin gittikçe ağırlaştığınıkaydeden Başkan Dinçer, bu bağlamda Mersin Büyükşehir Belediyesi ile sosyal projeniniçerisinde yer aldıklarını ifade ederek, “Birliğimiz öncülüğünde Mersin Büyükşehir Belediyesince, Coronivürüsün yarattığı ekonomik çöküntüden etkilenen esnafımıza yönelik gıda yardımı altında sosyal proje başlatıldı. Bu bağlamda Coronavirüsün yarattığı ekonomikçöküntüden en çok etkilenen ve kontak kapatıp iş yapamayan, evinde tenceresi kaynamayan ULAŞIM sektöründeki taksici esnafımız, Oda Başkanımız tarafından tespit edilerek bizlerebildirildi. Bizde bu listeyi Büyükşehir Belediyesine ilettik. Bugünde bu üyelerimize iletilmeküzere Büyükşehir Belediyesince gönderilen gıda kolilerinin dağıtımı için buradayız. Bir virüstüm dünyayı dize getirdi. Rabbim bizleri tekrar bu tür felaketlerden korusun. Ben taksiciesnafımıza iletilmek üzere gönderilen gıda kolileri için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Virüsün yarattığı çöküntüyü el birliğiyle atlatacağımıza inanıyorum” Şeklinde konuştu.
Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve Birlik Başkanvekili Veysel Sarı’da yaptığı konuşmada, salgın nedeniyle insanların evinden dışarıya çıkmaması, 65 yaş üstüne
sokağa çıkma yasağı getirilmesiyle taksici esnafının zor günler geçirdiğini ifade ederek, “ Coronavirüsün etkisiyle iş yapamayan, evinde tenceresi kaynamayan üyelerimizi tek tek tespit ettik. Tespit ettiğimiz 675 taksici esnafımıza iletilmek üzere Büyükşehir Belediyesince yardım kolisi gönderildi. Ben bu sosyal projenin içerisinde yer alarak üyelerimize destek olan Birlik Başkanımıza ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesince gönderilen yardım kolileri sağlık kurulu kararı ile yığılmanın yaşanmaması ve sosyal mesafe gözetilerek üç dört güne yayılarak hak sahiplerine teslim edilecek.30.4.2020.
........ooo........
TARSUS’TA ONLARCA EKİP, YÜZLERCE LİTRE
 İLAÇLA ZARARLILARA KARŞI MÜCADELE
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin zararlılara karşı ilaçlama
 ve koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele
kapsamında dezenfekte çalışmaları aralıksız devam ediyor. 
Karasinek ve sivrisinek, larva, fare ve diğer zararlılara karşı 2020 yılının ilk 4 aylık döneminde onlarca personeliyle saha çalışması yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bu süre zarfında bin 149 litre farklı çeşitlerde ilaç ve 676 kilo yine fraklı çeşitlerde toz ilaçlar kullandı.
........ooo........
TARSUS VE ÇAMLIYAYLA’DA BULUNAN
 ESNAFLARA DA GIDA KOLİSİ  VERİLDİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs (COVID-19)
salgını sürecinde, alınan tedbirler kapsamında işyerlerini
kapatmak zorunda kalan esnaflara yardım elini uzatmaya
 devam ediyor.
Büyükşehir tarafından Mersin merkezde olduğu gibi, Tarsus ve Çamlıyayla’da bulunan esnaflara da gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirilmeye başlandı. Mersin Esnaf Odaları Birliği ile koordineli şekilde yapılan ve Tarsus ile Çamlıyayla’da bulunan esnaf odalarının başkanlarının bizzat ilgilendikleri çalışma kapsamında 1.400 esnafa gıda kolisi ulaştırılmaya başlandı.
Mersin Esnaf Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi ve Tarsus İnşaat Malzemesi Satıcıları ve Tenekeciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güçyetmez, salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında kepenk kapatmak zorunda olan ve sıkıntılı günler yaşayan esnaflara gıda kolisinin dağıtılmasının çok anlamlı olduğunu söyleyerek, tüm esnaflar adına teşekkürlerini iletti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin toplumun tüm kesimlerine dokunan sosyal hizmetleri devam ediyor. Onbinlerce yurttaşa olduğu gibi, koronavirüs (COVID-19) sürecinde alınan tedbirler kapsamında kepenk kapatmak zorunda olan ve sıkıntılı günler yaşayan esnaflara da Büyükşehir tarafından gıda kolisi ulaştırılmaya devam ediyor. Bu kapsamda ağırlıklı Tarsus olmak üzere, Çamlıyayla’da da bulunan değişik meslek gruplarından 1.400 esnafa Büyükşehir tarafından gıda kolisi ulaştırılmaya başlandı.
Mersin Esnaf Odaları Birliği ile koordineli şekilde yapılan ve Tarsus’ta bulunan esnaf odalarının başkanlarının bizzat ilgilendikleri çalışma kapsamında, tır’a yüklenen koliler teslim edildi.
Oda Başkanlarıyla birlikte hareket edildi
Süreçte oldukça zorlu günler yaşayan esnaflara bir nebze de olsa nefes aldıracak gıda kolisi dağıtımı konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus’ta bulunan esnaf odalarının başkanlarıyla birlikte hareket etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmada, tüm esnaf odaları başkanlarından talep listeleri istendi. Talep listelerinin oluşturulması ve teslim edilmesinin ardından hazırlanan 1.400 gıda kolisi tır’a yüklenerek Tarsus’a gönderildi.
Kahvehaneciden berbere, kantinciden fotoğrafçıya, terziden kunduracıya kadar farklı meslek gruplarında yer alan ve İçişleri Bakanlığı’nın aldığı tedbirler kapsamında kepenk kapatan esnaflara ulaştırılmak üzere, gıda kolileri esnaf odalarının başkanlarına teslim edildi. Çamlıyayla’da bulunan esnaflar içinde aynı şekilde çalışma gerçekleştirildi.
Ulaşım kolaylığı nedeniyle Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası bahçesinde yapılan gıda kolisi teslimine tüm esnaf odalarının başkan veya yöneticileri katıldı.
Burada konuşan Mersin Esnaf Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi ve Tarsus İnşaat Malzemesi Satıcıları ve Tenekeciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güçyetmez, “Koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizde de tedbirler alındı. Alınan tedbirler kapsamında birçok esnafımız işyerini kapatmak zorunda kalmıştır. Mücbir sebep nedeniyle kapalı olan işyerlerimizde çalışan esnaflarımız ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Bu noktada bizde Mersin Esnaf Odaları Birliği olarak Büyükşehir Belediyesi’yle istişare içerisine girerek, hiç olmasa esnafımıza gıda katkısı sunulması için çalışma başlattık.
Tarsuslu esnaf odaları başkanları olarak bu çalışmalarından dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Vahap Seçer’e ve Esnaf Odaları Birliği Başkanı sayın Talat Dinçer’e teşekkür ediyoruz. Bu esnaflarımıza hem katkı, hem de moral olmuştur. Bu desteklerin devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu. 30..4.2020.
........ooo........

TARSUS TİCARET BORSASI’ NDAN
1 MAYIS MESAJI

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, 1 Mayıs
 Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayımladığı
mesajında; "Biz, işçisi, emekçisi, memuru, esnafı,
sanayicisi ve işvereniyle el ele vererek dayanışma
içerisinde olan bir Türkiye’nin daha zengin ve müreffeh
 bir ülke olacağına inanıyoruz." belirtti.
Başkan Murat Kaya, mesajında şu ifadelere yer verdi;
İşverenler ve çalışan emekçilerimizle hepimiz bir aileyiz. Hep birlikte çalışarak , üreterek daha zengin ve müreffeh bir ülke olmak istiyoruz.
Ülkemizin istikrarlı bir şekilde büyümesi ve belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için emekçilerimizin göstermiş olduğu çaba hiç şüphesiz büyük bir öneme sahiptir. Bizler, alın terini kutsayan ve bunun bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi gerektiğini emreden bir inancın mensuplarıyız.
Hayatını emekleriyle kazanan, geçimini alın teriyle elde ettikleri helal kazançlarla sağlayan, milli gelirimizi sürekli ayakta ve dipdiri tutan emekçilerimizdir. Onların emeği ; milletimizin beklenti, talep ve ihtiyaçlarının giderilmesidir. Onların emeği ; birlikte olmanın, bir arada çalışmanın, yardımlaşmanın ve sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilenmesidir.
Emek, alınteri ve fedakârlık denilince akla ilk gelen meslek gruplarından biri de hiç şüphesiz Covid 19 Salgınıyla başından beri mücadele eden sağlık çalışanlarıdır. Bütün sağlık çalışanlarımız, hiçbir beklenti içinde olmadan sağlık hizmeti sunabilmek için en zor şartlar altında bütün güçlüklere göğüs germiştir.
Kültür ve medeniyetimizden aldığımız ilhamla emek ve alın terinin önemini bilen bir millet olarak, 1 Mayıs’ın toplumumuzdaki dostluk ve dayanışmayı artırması, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesi en büyük temennimizdir.
Ülkemizin büyümesi, ilerlemesi ve hedeflerine ulaşmasında, emek ve alın terleriyle önemli pay sahibi olan yaşama emek veren herkese sağlık, mutluluk ve başarı diler,1  Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü en içten duygularımla kutlarım.
........ooo........
TARSUSLU İMAM ÖZEL'İN ŞİİRİ ALİ ÜNEN
TARAFINDAN BESTELENDİ
Emekli öğretmen ve şair Tarsuslu İmam Özel'in şiiri
Ali Ünen tarafından bestelendi. Özel ‘’Üstad  Ali Ünen
tarafından  Gel sevdiğim adlı şiiri bestelendi.
Özel ‘bestelenen şiirimi beğeninize sunuyorum.Teşekkür ederim.
Üstadımızın eline teline emeğine sağlık.’’ Dedi.
İşte o şiir:
GEL SEVDİĞİM
Gizliyken sevda yolumuz
İz olmadan gel sevdiğim.
Ecel bağlar el kolumuz
Tez olmadan gel sevdiğim.
Derdimi açmam ellere
Dargınım seher yellere
Aşkımız düşüp dillere
Söz olmadan gel sevdiğim.
Gönül dağının maralı
Bilmem bahtım mı karalı
Zaten bu bağrım yaralı
Köz olmadan gel sevdiğim.
Bilmedim sebebi ne ki
Kime sitem bu sendeki
Ömrün bahar yazı neki
Güz olmadan gel sevdiğim.
Dayanmiyor İmam bu can
Sevdamızda nedir noksan
Dert sıralı seksen doksan
Yüz olmadan gel sevdiğim.

..........ooo...........
TÜRKİYE’DE VEFAT SAYISI 3174 OLDU
Türkiye’nin Günlük Koronavirüs Tablosu  yenilendi.
Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden paylaşılan
tabloya göre; dün  vefat sayısı 3174 olarak yer aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’nin Günlük
Koronavirüs Tablosunu açıkladı.
..........ooo...........
BORSA NİSAN MECLİSİNDE COVİD-19
 SALGININI DEĞERLENDİRDİ
..
Tarsus Ticaret Borsası Nisan Ayı Olağan Meclis
 Toplantısı, COVID - 19 salgınına karşı alınan tedbirler
 kapsamında korunma kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi.
Tarsus Ticaret Borsası olarak Koronavirüs salgınına karşı her zaman üyelerinin yanlarında olacaklarını belirten Başkan Murat Kaya, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında üyelerinin taleplerini aldıklarını, ilgili makamlara ilettiklerini ve takibini sürdürdüklerini belirtti.
“Tüm dünya Koronavirüs salgınına bağlı olarak oldukça zor bir dönemden geçiyor.” Diyen Başkan Murat Kaya, bu noktada virüsün ekonomik etkilerini kontrol altına almak amacıyla iş dünyasına yönelik önemli kararlar alınması ve bunları kısa sürede hayata geçirilmesinde emeğe geçenlere de teşekkür etti.
Süreç ile ilgili Borsa üyelerinden alınan sorunların çatı kuruluş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletilmesi ve çözüme ulaşan konular ile bundan sonraki süreçte talep edilen destekler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Borsa Başkanı Murat Kaya,Borsa çatısı altında güçlü bir iletişim platformu oluşturduklarını, bu süreçte tüm üyelerinin sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade ettiği konuşmasında, "Krizin etkilemediği hiçbir sektör yok. TOBB Başkanımız ve Bakanlarımızla gerçekleştirdiğimiz gerek telekonferans görüşmelerin de , gerek yazılı ve sözlü taleplerimizde bizlere iletilen sorunlara çözüm  istedik ve aldık.
Üyelerimiz Talep Etti, Biz İstedik.
Borsa Başkanı Murat Kaya, COVİD 19’un reel sektöre etkileri ve bu süreçte uygulamaya konulan ekonomik tedbirlerin sürece katkılarını, Borsa olarak bu süreçte yaptıkları çalışmaları anlatarak;
Sayın Meclis Üyelerimiz,
Üyelerimizin taleplerine önemsedik. Borsa olarak bu süreçte İhracatçı üyelerimiz, KDV iadelerinin erken ödenmesini talep ettiler, hayata geçti. Hazine, mart ayında beyana dayalı kdv kaleminde bütçe sonuçlarında yer alan 5.1 milyar lira başta ihracatçılar olmak üzere piyasaya kdv iadesi yaptı.
İhracatta gümrükte bekleme sürelerinin kısaltılmasını talep ettiler, Türk ve yabancı sürücüler için (İran ve Irak sınır kapıları hariç) 14 gün karantina uygulaması kaldırıldı.
KGF ile ilgili sorunlarını ilettiler, EXİMBANK Kredileri İçin Kredi Garanti Fonu Kefaleti Kullanılabilmeleri sağlandı.
İşe devam kredisi kapsamında hazine destekli KGF kefaleti 100 milyar liraya, kullanılabilecek kredi limiti 125 milyar liraya çıkarıldı
2020 yılı ödenmesi planlanan 22 milyar tl tarımsal desteklemenin erken ödenmesini talep ettiler, yağlı tohumlar hariç destekler ödenmeye başladı. Yağlı tohumların ödemesini de önümüzdeki ay bekliyoruz.
Çiğ süt prim desteği arttırılmasını talep ettiler 15 kr artırılarak referans fiyat:2,30 tl/litre belirlendi.
Üreticilere verilen fark ödemeleri başvuru süresi uzatılması istenildi, yağlı tohumlu bitkiler ile dane zeytine yönelik fark ödemesi destekleri 30 nisan 2020'ye, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi destekleri 29 mayıs 2020'ye, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemeleri 30 nisan 2020'ye uzatıldı.
Büyük ölçüde ihracatını gerçekleştirdiğimiz açıkta ve örtü altında yetişen meyve sebze, sert çekirdekliler ve narenciyenin iç pazarda ve ihracatında yaşanan sorun ve sıkıntıları ile özellikle tarımda çalışanlar ile üreticilerin taleplerini ilettik. Yaklaşan hasat dönemi, yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde çalışan işçilerin yasaklardan muaf edilmesi talep edildi, tarım işçileri konulu genelge yayınlandı.
Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında bölgesel özelliklere göre il/ilçe hıfzıssıhha kurullarınca izin verilenler yasaklardan muaf tutuldu.
Tarım kredi kooperatifleri’ne ve Ziraat bankasına borcu olanlar uzatma talep ettiler çiftçilerin borçları faizsiz 6 ay ötelendi.
Nefes kredisinden yararlanmayan Borsa üyeleri talep etti,Halkbank  can suyu paketinden borsa üyesi şahıs işletmelerine  % 7,5 faiz oranlı 25 bin tl kredi sağlandı.
Ramazan ayı yardımlarını bu yıl, içinde bulunduğumuz dünyayı saran covid-19 salgını nedeni ile öne çektik. Yardımlarımız Kaymakamlığımız iş birliğinde gerçekleştirdik.
Bu arada gelişmeleri en hızlı şekilde üyelerimize bildirmeyi ihmal etmedik. Borsa işlemlerinin Online yapılmasını sağladık, online eğitimler düzenledik, düzenli olarak görüş ve talep bilgilendirme sistemini hayata geçirerek üyelerimize en hızlı ulaşım ve iletişim kanallarını açtık.
Küresel ölçekte son 100 yılın en ağır ekonomik krizinin yaşanacağı öngörülürken ülkemizin, bu sıkıntılı süreci en az hasarla atlatabilmek amacıyla büyük bir dayanışma ve fedakarlık örneği sergilediğini belirten Başkan Murat Kaya süreç ile ilgili Borsa üyelerinden alınan sorunları çatı kuruluş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ilettiklerini, Covid-19 salgını kapsamında bizlere desteğini hiç esirgemeyen TOBB Başkanımıza ve Bakanlarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

..........ooo...........
YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER
Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK- MEDYAD 2. BŞK.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi









Hiç yorum yok