SON DAKİKA

TARSUS MEKTUBU. 15 NİSAN 2020


YAKUP BONCUK- TARSUS  MEKTUBU. 15   NİSAN 2020
SELAM  DOSTLAR...Tarsus ‘tan sizleri  bilgilendirmek için tarihe not düşüyorum.
En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
........ooo........
SOKAK HAYVANLARINI BESLEDİLER.
Tarsus’ta Doğa Koruma ve Milli Parklar 
Şefliğine bağlı ekipler, sokak hayvanlarını beslediler.
Tarsus Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğine bağlı ekipler, Tarsus ve Çamlıyayla olmak üzere bölgede aç kalan hayvanları beslemeye başladılar.
Koronavirüs  salgını nedeniyle lokanta ve benzeri işyerlerinin kapalı olmasından dolayı özellikle Çamlıyayla’da sahipsiz hayvanlar aç kalırken, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği, hayvanları besledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında bölge halkının birçoğu yapılan çağrılara uyarak evlerinde kalırken, kırsal bölgede yaşayan hayvanların beslenmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekipleri küçük dostlarını yalnız bırakmadı.
Ekipler, "lokantaların kapatılmasının ardından bu hayvanlar beslenememeye başladı. Bizlerde üzerimize düşen görevi yapmaya başladık. Küçük dostlarımızı aç bırakmamak için dört bir kolda çalışıyoruz. Sokak hayvanlarını aç bırakmamak için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandılar.
........ooo........

TARSUS’TA DOLU’DAN ZARAR GÖREN ARAZİLERİN

TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLADI.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı yaptığı açıklamada önceki gün yağan ve yaklaşık 20 dönüm araziye saran veren dolu yağışından sebze, Meyve ve buğday gibi çeşitlerin zarar gördüğünü söyledi.
Avcı, “Evet Tarsus’ta yaklaşık 20 köyde dolu afet yaşanmıştır sebzeler özellikle nektarin çeşitleri büyük zarar görmüştür Tarsim’i olanlar bir an önce başvuracak zaten bunlarla ilgili paylaşım yaptık. Tarsim’i olmayanlar bir sürü intihal olmayan araziler ve hazine yerleri var bunlarla ilgili de devletimizin gerekli desteği almak için müracaat ediyoruz. İlçe tarım birliklerine gerekli başvuruları yapılıyor ön tespitler şu anda yapılmaya başlandı.
Üzüm, nektarin, karpuz arazilerinin yanı sıra sebze gibi bütün çeşitler zarar görmüş durumda belli bir oranda buğdaylar zarar görmüş durumda.” Dedi.
........ooo........

BAKİ ŞİMŞEK “KÜÇÜK ESNAFLARIMIZA, YEŞİL KARTLILARIN TAMAMINA, YEVMİYECİLERE NAKDİ YARDIM YAPALIM”
Mersin MHP Milletvekili Baki Şimşek TBMM Genel Kurulunda söz aldı. Milletvekili Şimşek; coronavirüs nedeniyle iş yerlerini kapatmak durumunda kalan küçük esnaflara, yeşil kartlıların tamamına ve gündelik yevmiyeyle çalışan işçilere nakdi yardım yapılması gerektiğini vurguladı. Mersin’de turfanda sebze-meyve ihracatının başladığına da değinen Şimşek; ihracat noktasında birtakım zorluklarla karşılaşıldığını ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini savundu.
Milletvekili Şimşek konuşmasının devamında; “Yaklaşık 650 bin küçük esnafımız; kasap, manav, bakkal, berber, kaportacı gibi, coronavirüs sebebiyle iş yerlerini kapatmak durumunda kalmışlardır. Hükûmetimiz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla özellikle sosyal yardım alan ailelere biner liralık yardım yaptı. Bu yardım için teşekkür ediyoruz. 650 bin küçük esnafımızın tamamına özellikle gündelik yevmiyeyle çalışanlara, yeşil kartlıların tamamına da ayrım yapılmaksızın nakdi yardım yapılmasını istiyoruz. Şu anda 4 milyon civarında yardım alan aileye biner lira veriliyor ama yeşil kartlıların sayısı daha fazladır. Bu yardımların ayrım gözetmeksizin yapılmasını talep ediyorum.
Bir de özellikle seçim bölgem olan Mersin, Antalya, Adana gibi yerlerde şu anda turfanda sebze meyve ihracatı başlamıştır. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığının süreci aktif olarak yönetebilecek bir program uygulamasını istiyoruz. Örneğin limonla ilgili; bir ihracat durduruluyor, bir ön izne bağlanıyor, tekrar serbest bırakılıyor. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini ve sürecin hızlandırılmasını talep ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.
........ooo........

DEVLET DESTEKLİ TİCARİ ALACAK SİGORTASI

Bilgilendirme Semineri (Webinar – İnternet Üzerinden)

Tarsus Ticaret Borsası’ ndan  yapılan açıklamada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde Halk Sigorta - Ticari Alacak Sigortası Direktörü Ali Sertaç Canal’ın katılımı ile “Güncellenen Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası” semineri video konferans üzerinden yapılacaktır.
Gerçekleştirilecek olan seminerde “Güncellenen Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası” sistemi anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Toplantıya https://zoom.us/j/317264932?pwd=a1hGaDdmMkkwTEFVczNwYlhsWTFFUT09 
linkinden katılabilirsiniz.

Katılım ücretsizdir.KOBİ'lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi nedir?
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası;
KOBİ'lerin alacaklarını garanti altına alan,
KOBİ'lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, alacaklarının önemli bir kısmını Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu tarafından karşılayan
bir sigorta sistemidir. Bu sistem ile herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlarından doğan borcun ödenmeme riski teminat altına alınmaktadır.
KOBİ'lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi'nden kimler faydalanabilir?
Yıllık toplam cirosu 125 milyon TL’ye kadar olan tüm sektörlerdeki işletmeler kapsam dâhilindedir.
Alacak sigortasının faydaları nelerdir?
KOBİ’yi ticari borçların ödenmeme riskine karşı korur.
Ticari faaliyetlerinizde riskleri en güvenilir şekilde yönetmenizi sağlar.
Vadeli satış sonrasında belirlenen tarihte ödenmeyen alacakların KOBİ’yi sıkıntıya sokmasını ve nakit akışlarını bozmasını önler.
Firmaların ileriye dönük mali planlarında aksamaları ortadan kaldırır.

........ooo........
ÇUKUROVA’NIN BEREKETLİ
TOPRAKLARINI SUSUZ BIRAKMIYORUZ

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Türkiye’de suyun dörtte üçü sulamada kullanılmaktadır. Bu sebeple sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz.
Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpları minimum seviye indirilmekte ve tarla içi sulama sitemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanı maksimum seviyeye yükseltilmektedir. Böylelikle, yağmurlama sulamalarda % 35 damla sulamalarda ise % 65 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır.
Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yönüyle kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor diğer bir yönüyle de yaşam standardını yükselttiği için kırsaldan şehre göçü önleyerek çeşitli sosyolojik problemlerin önüne geçiyor.
Sulama Sezonu Boyunca Çiftçilerimize Su Sıkıntısı Yaşatmayacağız
Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında sulama suyu, içme suyu, sanayi suyu ile enerji maksatlı baraj ve göletlerde doluluk oranı ortalama % 94 seviyelerindedir. Söz konusu depolama ve sulama tesislerimizde gerekli bakım onarım çalışmaları tamamlanmıştır. Tarımsal üretim yapan üreticilerimizin sulama sezonu süresince herhangi bir su sıkıntısı yaşamadan sorunsuz bir sulama sezonu geçirecekleri öngörülmektedir. Bu kapsamda Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde 01 Nisan 2020 tarihi itibariyle sulama kanallarına su bırakılarak 2020 yılı sulama sezonu açılmıştır. Bu aşamada şu önemli konu göz ardı edilmemelidir. Unutmayalım ki sulama kanalları yüzmek ya da serinlemek amacı le kullanılamaz. Sulama kanallarında yaşanan boğulma vakalarının önlenebilmesi için “Sulama Kanallarına Girmenin, Yüzmenin Tehlikeli ve Yasak Olduğu” duyurusunun yapılması büyük önem arz etmektedir. DSİ olarak bizler bu konuda da üstümüze düşeni titizlikle yerine getirdiğimizi vurguluyor, vatandaşlarımızdan da aynı hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz.
Çukurova’nın Bereketli Topraklarını Susuz Bırakmıyoruz
Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, Ülkemizin en verimli ovalarından Çukurova'da buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, patates, domates, biber, marul, lahana, soğan, pirinç, soya, pamuk, üzüm, yerfıstığı, bakla, börülce, fasulye, salatalık, badem, karpuz, kavun, yenidünya gibi birçok ürün üretilmektedir. Bu ürün çeşitliliğinin yanı sıra yılda en az iki ürünün yetiştirildiği bereketli topraklarda son yıllarda klasik sulama sistemlerinden, yağmurlama ve damla sulama teknolojisine geçilmekte ve ciddi su tasarrufları gözlemlenmektedir. 2020 yılı sulama sezonunda Adana ilimiz ve ilçelerimizde 2.087.773 dekar tarım arazisinin sulanması ve yapılan sulu tarım ile 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine 7.195.867.388 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Medeniyetlerin beşiği ve pek çok uygarlığın doğuşuna tanıklık etmiş Hatay’da; tarım alanları, toprak yapısı, iklim ve diğer doğal şartları ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe, ikinci ürün yetiştirilebilmesine imkan vermektedir. Özellikle meyve, sebze ve zeytinlik alanlar Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. 2020 yılı sulama sezonunda Hatay ilimiz ve ilçelerimizde 196.800 dekar tarım arazisinin sulanması ve yapılan sulu tarım ile 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine 480.758.409 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Osmaniye ili verimli toprakları ile meşhurdur. Ülkemiz tarımı açısında en verimli topraklarının bulunduğu Çukurova sınırları içinde yer alan Osmaniye ilinde, yerfıstığı, turp, buğday, soya, mısır, narenciye ve pamuk gibi ürünler yetiştirilir. Tarım ürünleri arasında dünya üretiminde önemli bir yer edinmiş olan Osmaniye, yer fıstığı ile dünyaya açılmıştır. Kadirli ilçesinde yetiştirilen turp ise adeta ilçenin sembolü olmuştur. 2020 yılı sulama sezonunda Osmaniye ilimiz ve ilçelerimizde 476.199 dekar tarım arazisinin sulanması ve yapılan sulu tarım ile 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine 1.349.786.284 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Mersin’in Seralarını Susuz Bırakmıyoruz
Mersin ilimiz özellikle Anamur Muzu ile isminden sıkça söz ettirse de Akdeniz iklim kuşağının etkisiyle yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. En çok tahıl ekimi yapılan Mersin’de elde edilen başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut ve mercimektir. Sanayi ürünlerinden ise en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir. Mersin’de seracılık oldukça yoğun olup, Antalya’dan sonra en çok sera alanı Mersin’de bulunur. Turunçgillerin bol miktarda yetiştiği bereketli topraklarda; üzüm, keçiboynuzu, zeytin, nar, muz, incir, erik, badem ve kayısı yetiştirilen diğer meyvelerdir. 2020 yılı sulama sezonunda Mersin ilimiz ve ilçelerimizde 711.488 dekar tarım arazisinin sulanması ve yapılan sulu tarım ile 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine 3.042.542.853 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Yaptığımız çalışmalar ve barajlarımızdaki doluluk oranlarımız neticesinde Adana, Hatay ve Osmaniye ve Mersin illerimizde toplamda 2020 yılı sulama sezonunda 3.472.260 dekar tarım arazisinin sulanması ve yapılan sulu tarım ile 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine 12.068.954.934 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Çiftçilerimiz Daha Çok Üretsin, Ekonomimiz Güçlensin İstiyor ve Daha Çok Çalışıyoruz
Sulama projelerinin devreye girmesiyle birlikte tarımın gelişmesine paralel olarak makineleşme ve tarım endüstrisinde yaşanan gelişmeler yeni istihdam imkanlarının oluşmasını sağlıyor. Bu kapsamda DSİ olarak Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illerindeki sulama projelerimize de hız kesmeden devam ediyoruz. Özellikle Adana ilimizde çalışmalarına devam ettiğimiz İmamoğlu Sulama Projeleri tüm aşamaları ile tamamlandığında Adana ili sınırları içinde yer alan, Kozan, İmamoğlu, Ceyhan ilçelerindeki toplam 1.070.400 dekar tarım arazisi sulu tarıma dönüştürülmüş olacaktır. Bu devasa projeyi hayata geçirebilmek için 2010 yılında 130 metre yüksekliğindeki Yedigöze Barajı inşa edilmiştir. Yedigöze Barajı, İmamoğlu Sulamalarının ana su kaynağını oluşturmaktadır. Vatandaşlarımızın hasretle beklediği İmamoğlu sulamalarının bir an önce tamamlanması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bu kapsamda İmamoğlu sulamalarının inşaatları farklı kısımlarda devam etmekle birlikte inşa aşaması tamamlanan kısımları değerli Adanalıların hizmetine sunuyoruz.

........ooo........

TÜRKİYE’DE VEFAT SAYISI DÜN 1403,
TARSUS’TA 2, MERSİN TOPLAM 7 OLDU
Türkiye’nin Günlük Koronavirüs  Tablosu dün yenilendi. Tarsusta vefat sayısı
İkiye çıktı.
Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden paylaşılan  tabloya göre; dün  vefat sayısı 1403 olarak yer aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’nin Günlük  Koronavirüs Tablosunu açıkladı.
........ooo........

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AŞHANESİ,

TARSUS’TA DA AÇILIYOR..

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergilemeye devam ediyor. Başkan Seçer’in talimatıyla Mersin merkezde olduğu gibi Tarsus’ta da aşevi açılıyor. Hazırlıkları tamamlanan aşevinde pişirilecek leziz yemekler vatandaşlara ulaştırılacak.
 
Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi yanında bulunan Berdan Konukevi yerleşkesi içerisinde yer alan yemekhane, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi ekipleri tarafından kullanılarak, Tarsus’taki vatandaşlara hergün yemek pişirecek.
 
Büyükşehir Tarsus Aşhanesi için hazırlıklar tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Şube Müdürlüğü Koordinatörü Ali Boltaç ile Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, aşhane içinde yapılan son düzenleme çalışmalarını incelediler.
 
Başkan Vahap Seçer’in talimatlarıyla Tarsus Aşevi’nin de bundan böyle hizmet vereceğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Şube Müdürlüğü Koordinatörü Ali Boltaç, “
Aşevimizde, tecrübeli aşçılarımızın hazırlayacakları yemekler, hijyen şekilde kaplara konulup, başta 65 yaş üstü vatandaşlarımız olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine, ekiplerimiz tarafından ulaştırılacaktır. Koronavirüs (COVID-19) salgını dolayısıyla yaşanan bu zor süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak yine yurttaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz” dedi.
 
Büyükşehir Tarsus Aşhanesi’nde hijyen kurallarına azami özen gösterileceğini belirten Ali Boltaç, “
Yemekler, endüstriyel mutfak malzemeleriyle hijyen ve kaliteden ödün verilmeden pişirilecek. Ekmek doğramadan kıyma makinesine kadar donanımlı ekipman altyapısıyla pişen yemekler, kentin çeşitli noktalarında birçok yurttaşa ulaştırılacak” diye konuştu.


..........ooo...........

TARSUS CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDAN İNFAZ DÜZENLEMESİ KAPSAMINDA TAHLİYELERLE İLGİLİ  AÇIKLAMA


Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı infaz düzenlemesi kapsamında tahliyelerle ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ” İnfaz düzenlemesini içeren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşması akabinde Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığımıza bağlı Tarsus Açık Ceza İnfaz Kurumu , Tarsus 1-2- 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu , Tarsus Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Pozantı M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan ve infaz düzenlemesinden yararlanacak hükümlülerin tahliyeleri ve izne ayrılmaları söz konusu olacaktır.

Bu kapsamda tahliye olacak veya izne ayrılacak hükümlülerin ikametlerine dönüşünün sağlanabilmesi için Tarsus Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışma yürütülmüş olup, COVID-19 salgınını önlemek ve sosyal izolasyonu korumak amacıyla hükümlülerin il içi veya il dışında belirtmiş oldukları ikametlerine dönüşlerinde devletimizin temin etmiş olduğu araçlar ile hükümlülerin
ikametlerine ulaşımı gerçekleştirilecektir.
Bu nedenle hükümlü yakınlarının kesinlikle ceza infaz kurumuna hükümlüleri almak için kişisel araçları ile gelmemeleri, kişisel araçları ile gelen hükümlü yakınlarına hükümlülerin teslim edilmeyeceği, hükümlülerin gerekli sağlık kontrolleri yapılarak hükümlülerin belirtmiş oldukları ikamet adreslerine temin etmiş olduğumuz toplu ulaşım araçları ile bırakılacakları ve bu hususta hükümlü yakınlarının gerekli sağduyuyu göstermelerini rica ederiz.” denildi.

..........ooo...........
ÇAMLIYAYLA’DA KABLO HIRSIZLARI TUTUKLANDI
 Çamlıyayla Belçınar mahallesinde TEDAŞ A.Ş. ait
 trafodan bakır elektrik kablosu hırsızlığı olayının
yaşanması üzerine, soruşturma başlatan Jandarma
ekipleri, şahısları başka bir yerden yine kablo çalarken yakaladı.

Alınan bilgiye göre, hırsızlık ihbarının gelmesi üzerine Çamlıyayla İlçe J.K.lığı ve Tarsus İlçe J.K.lığı JASAT ekiplerince çalışma başlatıldı.

Hırsızlık olayının meydana geldiği bölgede bulunan güvenlik kamera görüntülerinin
analizinin yapılması üzerine şüpheli bir araç tespit edildi.

Tespit edilen araç üzerinden yapılan araştırma sonucunda ise aracın Mersin ilinde bir rentecardan kiralandığı, araç takip sistemine göre ise aracın hırsızlık gün ve saatinden olay mahallinde olduğu tespit edildi.

Yine araç takip sistemine göre aracın halen Adana il’inde trafo ve elektrik hatlarının bulunduğu bölgede olduğu tespit edildi.

Şüpheli şahısların yakalanması için Adana İl Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçildi. Müşterek yapılan operasyon sonucunda 2 şüpheli şahıs trafodan kablo hırsızlığı yaptıkları esnada suçüstü yakalandı.

Kiralık araç içerisinde yapılan aramada ise 208 metre çalıntı kablo ele geçirildi.

Olay ile ilgili olarak yakalanan 2 şüpheli şahıs Adana C. Savcılığına sevk edildi. Şahıslar çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.

 
..........ooo...........

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER
Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK- MEDYAD 2. BŞK.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi
.............OOO.................









Hiç yorum yok