SON DAKİKA

TARSUS MEKTUBU- 1-2-3-4 HAZİRAN 2021


 

 

YAKUP BONCUK TARSUS MEKTUBU- 4 HAZİRAN 2021

SELAM  DOSTLAR...Tarsus ‘tan sizleri bilgilendirmek için tarihe not düşüyorum.

En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

…………OOO……….

TARSUS ŞEHİR TİYATROSU PERDELERİNİ ÇEHOV İLE AÇTI

1 Haziran itibariyle Türkiye kademeli normalleşme sürecine girdi, Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu da yeni dönem için perdelerini açtı.

Tarsus Şehir Tiyatrosu, Rus edebiyatının dünyaya armağan ettiği öykücü ve oyun yazarı AntonPavloviç Çehov'un iki oyunundan derlenen 'Çehov Vodvil' oyunuyla izleyicinin karşısına çıktı.

Ayşe LebrizBerkem Sahnesi'ndeki oyunu salgın tedbirleri kapsamında HES kodları kontrol edilerek salona alınan yurttaşlar izledi.

Reji ve dramaturji çalışmalarını Nihat Çapar’ın yaptığı oyunda Murat Çapar, Özmen Güvençli, Derya Güneri, Hacer Öner, Ertan Rüstem ve Ozan Karabulut rol aldı.

Tarsus Şehir Tiyatrosu, 'Çehov Vodvil' oyununu Haziran ayı boyunca ücretsiz olarak sahneleyecek.

…………OOO………

BORSADA HAZİRANIN İLK TOPLANTISI YAPILDI

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Haziran ayı ilk  toplantısı yapıldı.  

Fiziki olarak gerçekleşen toplantıya maske , mesafe kurallarına uygun olarak katılımcı olan yönetim kurulu üyeleri Covid-19 sürecinde Haziran ayı itibariyle kademeli olarak başlayan normalleşme sürecini değerlendirdi.

Borsa’nın aldığı önlemler, tarımsal üretim ve ticaret konusundaki tedbirler ve projelerin ele alındığı toplantıda Covid-19 nedeniyle her ne kadar ekonomik faaliyetler yavaşlasa da tarımsal üretim faaliyetlerinin hızla devam ettiği istişare edildi. 

 

Başkan Murat Kaya, yüzde 7 büyümenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın şartlarına rağmen, 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 7 büyümesi son derece memnuniyet vericidir. Salgından olumsuz etkilenen ve ilk çeyrekte büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörlerimiz için destek adımlarının sürdürülmesi, sürdürülebilir büyüyen bir ekonomi için olumlu olacaktır. “dedi. 

 

…………OOO………

İHRACAT YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ 

Pandemi sürecinde zarar gören sektörlere destek kapsamında geçen yıl başlatılan ve Aralık ayında süresi 31 Mayıs’a kadar uzatılan KDV indiriminin, Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeyle 2 ay daha uzatılmasının da işletmeler açısından olumlu bir gelişme olduğuna değinilen toplantıda 2021 yılı için öngörülen 184 milyar dolarlık ihracat hedefinin geçilmesi de  sevindirici olduğu kaydedildi. 

 

Başkan Murat Kaya “2021 başında Hedefimiz üretim, istihdam ve ihracat demiştik. 2021 yılı için öngörülen 184 milyar dolarlık ihracat hedefinin geçtik. İhracattaki bu artış bölgemize de yansıdı. Borsa ihracat işlemlerimiz 2020 yılının Mayıs ayı ihracat verilerine oranla 2,6 milyon TL’sından 8,8 milyon TL’sına artarak 2019 yılı Mayıs ayı verilerini yakaladı. Buradan tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi. 

 

…………OOO………

MESKİDE 85 MİLYONLUK BORÇLANMA GEÇTİ

MESKİ'nin 2021 yılı Mayıs ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın 2. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.

Başkan Seçer, Genel Kurul'da MESKİ'nin devam eden ve planlanan yatırımlarını anlattı. Toplantıda, MESKİ'nin 85 milyon liralık borçlanması için yetki verilmesine yönelik madde oy birliği ile kabul edildi. Meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Seçer, aynı hassasiyetin Büyükşehir'in borçlanması için de gösterilmesini temenni etti. MESKİ'de son teknolojiyi kullanarak maliyetleri düşürdüklerini, kara delikleri kapattıklarını ifade eden Seçer, "MESKİ çalışıyor, üretiyor, daha kaliteli bir hizmet sunmak istiyor. Mersinimize, Mersinlimize hizmet için hiçbir şeyi esirgemiyoruz" diye konuştu."Biz çok ertelenmiş, ötelenmiş hizmetleri yerine getiriyoruz"

…………OOO………

TÜED TARSUS ŞUBE BAŞKANI

ÖMER KURNAZ: TÜFE ARTIŞI GÜVEN VERMİYOR

Türkiye Emekliler Derneği Genel mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı tüfe artışının yüzde 0,89 olarak hesaplanmasının inandırıcı olmadığını belirterek, bu sisteme göre emekli aylıklarına yapılacak olan zamların düşük kalacağına dikkat çekerek,

“seyyanen zam” yapılmasını istedi.

TÜİK tarafından 418 madde üzerinden derlenen fiyat belirlemelerine bakıldığında, en yüksek artışın emeklilerin harcamalarında yaşandığını söyleyen Kurnaz, TÜİK’in hesaplama yönteminde çalışanların ve emeklilerin harcamalarının karşılığı olan ağırlıklar düşürüldüğünden, emeklilerimize altı aylık tüfe oranlarına göre yapılan zamların yetersiz kaldığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulunmuştur.

“Marketler ve pazarların fiyatlarına göre bir değerlendirme yapıldığında, temel ihtiyaç maddelerinde ortalama fiyatlar en az yüzde 10 artmıştır. 2021 yılının ilk beş aylık tüfe artışı ise, yüzde 6,39 hesaplanmıştır. Bu kıyaslama bile göstermektedir ki, emeklilerimiz korumasız kalmaktadır.

Yüzdeli zamlar, emeklilerimizin önemli bir bölümünün aylıkları 2 bin liranın altında kaldığından, zam getirisi küçük kalmaktadır. Bu nedenle, emekli aylıklarına seyyanen zam yapılması, daha adil bir uygulama olacaktır.

Derneğimizin öncelikle talepleri olan 2000 sonrası emeklilerimizin intibakı yapılmasını ve taban aylıkların asgari ücret seviyesine yükseltilerek, emeklilerimize destek olunmasını bekliyoruz.”

 

TÜİK 2021 YILI AYLIK TÜFE ARTIŞLARI

Aylar Tüfe Oranları

Ocak Tüfe yüzde 1,68, Şubat 0,91, Mart 1,08, Nisan 1,68, Mayıs 0,89

5 aylık toplam 6,39.

…………OOO………

HAYDAR ARATEKİN’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Tarsus Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Sadık Emre DİREK , Destek Kalite Müdürü İmran DOĞAN, Hastane Bilgi İşlem sorumluları Nail Tarsuslu ve Yusuf Şahin  Öz Büro iş sendikası temsilcisi Haydar Aratekin’i ziyaret etti.

Aratekin” bizlerii ziyaret Edip Yeni Görevimizde Hayırlı olsun Dileklerinde Bulundular. Kendilerine Teşekkür Ederim” dedi.

…………OOO………

 

TARSUS –DAMLAMA’DA OTO YANGINI

Tarsus -Damlamada  hareket halindeyken alev alan otomobil kullanılamaz hale geldi.

B. K. idaresindeki 33 E 655x  plakalı otomobilin motor bölümünde, Adana- Pozantı Otoyolu Damlama mevkisinde seyir halindeyken yangın çıktı. Otomobili saran alevlere olay yerine yönlendirilen itfaiye ekipleri müdahale etti ve  söndürdü, otomobil kullanılamaz hale geldi.

…………OOO………

 

TARSUS’TA ATATÜRK EVİ MAKETİ YAPIMI

Tarsuslu hemşehrimiz Mehmet Dedemen Atatürk’ün Selanik’te doğmuş olduğu evin maketini yaptı.

Tarsus Atatürkçü Düşünce Derneği  başkanı Gökhan Arıkan ve Eğitim iş sendikası başkanı Yunus Karamık  ADD yöneticilerinden Mehmet Dedemen Atatürk’ün Selanik’te doğmuş olduğu evin maketini yaparak sendikamıza hediye etmesi bizleri çok onurlandırdı. Emeğine yüreğine sağlık diyor, Eğitim iş olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz

 

…………OOO………

 

TARSUS’TA KADINDAN FOTOĞRAF” KONULU SERGİ

Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi Temel Fotoğrafçılık Atölyesi kursiyerleri  sergi açtı. Kadın fotoğraf sanatçıları  tarafından Tarsus Belediyesi  meclis binasının fuaye kısmında müzik dinletisi ile birlikte açılan “Kadından Fotoğraf” konulu sergi  büyük bir beğeniyle gezildi.

 

 

…………OOO………

 

GÜNER YÜKSEK İSMİ MERKEZE VERİLDİ

Tarsus  Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezine  Güner Halanın adı verildi.

Yaşamı boyunca kendini iyiliğe adamış,       ilçenin tanınmış simalarından halk arasında Hala olarak tanınan Güner Yüksek isminin verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantıda, belediyenin şirketlerinin hesaplarının incelenme komisyonu üyeleri tarafından ayda bir

kez incelenmesi teklifi de oy birliğiyle kabul edildi. Tarsus Belediyesi böylece bu alanda bir ilke imza

atarak şeffaf belediyecilik anlayışını güçlendirdi.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,

2021yılında belediyemizden iş yeri kiralayan esnafa destek olmak amacıyla Pandemiden etkilenme

seviyelerine göre kira indirimi yaptık. Tamamen kapalı olan halı saha, lunapark, spor salonları,

kahvehaneler gibi iş yerlerine yüzde 50, pandemi sürecinde çalışan iş yerlerine yüzde 10, açık olduğu

halde işlerinde düşüş olan esnafa yüzde 30 indirim yapıldı. Bunun yanı sıra 2021 Yılı boyunca tüm

kiracıların kiralarında artış yapılmamasını kararlaştırdık. Ayrıca önümüzdeki ayda esnafımıza destek

paketini açıklayacağım. Esnafımız çok zor durumda. Mümkün olduğu kadar yardımcı olacağız.

Mahsulleri tarlada kalan çiftçinin ürünleri alıp, halkımıza ücretsiz dağıtımı sürdürüyoruz” dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr Haluk Bozdoğan, sıcak yaz günleri öncesinde Tarsuslulara bir müjde de

verdi.

…………OOO………

 

TARSUS PLAJINDA DÜZENLEME YAPILACAK

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, yıllardır atıl kalan Tarsus Plajına talip olduklarını söyledi.

Mecliste konuşan başkan Bozdoğan, “Tarsus plajı bu şehrin yıllardır kanayan yarası. 104 dönümlük alana talip olduk. Eğer bir engel çıkmazsa plajı düzenleyeceğiz ve işleteceğiz” dedi. Plajın bu yıl en geç bir aya kadar açılması durumunda  halkın kullanabileceği ve  uzun yıllar sonra bu işlemin başlayabileceği haberi bile kentte heyecan yarattı.

 

…………OOO………

TABİT BİSİKLET GÜNÜNÜ KUTLADI

Dünya Bisiklet gününü Tarsus ta coşku ile kutladık. Kısa adı TABİT olan Tarsus Bisiklet Topluluğu 3 Haziran Dünya Bisiklet gününü kutladı.

Dünkü tura Mersin Büyükşehir belediye başkanı Tarsuslu hemşehrimiz Vahap Seçer de katıldı ve Tarsus’ta bisiklete bindi.

 

………..ooo………...

OKAN BAYDEMİR TARSUS İDMAN YURDUNDA

TFF 2. Liğde yer alan Tarsus idmanyurdu  dün 2 sporcu ile anlaştı.

İlk olarak Okan Baydemir Tarsus idman yurdumuz'da!  Aynı gün Cengiz  Ötkün ile de sözleme imzalandı.

 

………..ooo………...

 

 

TÜRKİYE’DE VEFAT SAYISI  47.882.OLDU

Türkiye’nin Günlük Koronavirüs Tablosu  yenilendi.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden paylaşılan

tabloya göre; dün  vefat sayısı 47.882   olarak yer aldı.

 

………..ooo............

 

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER

Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK-

MEDYAD 2. BŞK.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi


 

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok