SON DAKİKA

14 AĞUSTOS 2022- TARSUS MEKTUBU


 14 AĞUSTOS  2022- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………….OOO………..

BÜYÜKŞEHİRDE CENAZE  SAHİPLERİNE DESTEK

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 'Mahalle Mutfakları' ve '1 Ekmek 1 Çorba' gibi vatandaşların sofralarına ulaştırıp, gönüllerini ısıtan hizmetlere bir yenisini daha ekledi. Taziye sahibi vatandaşların acısına ortak olmak adına, yemek hizmeti hayata geçirildi.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde yürütülen hizmet kapsamında, acılı ailelere talep doğrultusunda ilk gün yemeği olarak 50 porsiyonluk lahmacun paketleri hazırlanarak ulaştırılıyor. “1 öğünlük ve 50 kişilik olmak üzere yemeğimizi ulaştırıyoruz” Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Özlem Yaşar, “Bu yeni hizmetimizde taziye sahibi vatandaşlarımızın listesini, günlük olarak Mezarlıklar Dairesi’nden alıyoruz. Ertesi sabah irtibat görevlimiz aileleri tek tek arıyor; Vahap Başkanımızın selamlarını ve taziye masajlarını iletiyor, hizmetimiz hakkında bilgi veriyor.İlk gün yemeği olarak düşünüp planladığımız hizmette, vatandaşımız eğer istekte bulunursa, kendilerine 1 öğünlük ve 50 kişilik olmak üzere yemeğimizi ulaştırıyoruz” dedi.

“Hizmetimiz şimdilik 4 merkez ilçe ve Tarsus’ta başladı” Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, Mersin’in her noktasında bütün vatandaşlara ulaşmaya, iyi günde ve kötü günde yanlarında olmaya çalıştıklarını söyleyen Yaşar, “Vefat sonrası, vefat edenlerin yakınları çok zor zamanlar geçiriyor. Aile üyeleri yıpranmış oluyor. Bu süreçte yemek hazırlama telaşına düşmesinler diye, ilk gün yemeğini Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstlenmeye karar verdik. Hizmetimiz şimdilik Mersin’in 4 merkez ilçesi ve Tarsus’ta başladı. Zamanla yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kulland

 

………….OOO………..

 

TARSUS'TA BİR DEĞERLİ ESER  GÖZ GÖRE GÖRE  YIKILDI

Tarsus'ta çok yıldızlı oteller içinde yer alan ve yapımı için yıllar önce çok uğraş verilen Tarsus Şelale Otelinin kaderi kötü bitti.

İl Özel idaresinden, Mersin Büyükşehir Belediyesine geçen Şelale Oteli 7-8 yıldır kapalı duruyordu. Önceki dönem belediyesi tarafından çürük denilerek atıl bırakılan, şimdiki Mersin Büyükşehir Belediyesi döneminde de  önceki dönemin aldığı karara uyularak otel binası yıktırıldı.

İhaleyi alan firma geçen hafta yıkıma başladı. Bugünlerde otelin damında kepçe çalışarak burayı yıkıyor. Yıkımı üzüntüyle karşılayan vatandaşlar "Tarsus'ta zaten yeterli otel yok. Birde gül gibi Oteli çürük diye yıktılar. Yazık oldu" demekten kendilerini alamadılar.

 

………….OOO………..

KAYA ‘’TAHIL ÜRETİMİ ARTACAK’’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son bitkisel üretim tahminlerine ve Uluslararası Hububat Konsey’nin Temmuz 2022 raporunda yapılan açıklamalara değinen Murat Kaya “TÜİK, 2022 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %10,4 artacağı, buna göre, üretim miktarlarının 2022 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68,2 milyon ton, olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Aynı tahminde bir önceki yıla göre, mısır üretiminin %3,7 oranında artarak yaklaşık 7 milyon ton, üretiminin de olacağı öngörüldü. Uluslararası Hububat Konsey’nin Temmuz 2022 raporunda ise, dünya üretiminin geçen yıl sezon sonunda 1.220 milyon ton miktarda gerçekleştiğini, bu sezon ise dünya mısır üretiminin yaklaşık aynı olacağı ve mısır ticaretinin ise geçen yıla göre 10 milyon ton düşük gerçekleşeceğini öngördü. Türkiye’nin beklentisi ise aynı raporda geçen yıla yakın olacağı, ancak tüketiminin, yem, gıda ve nişasta sektöründen gelen ve artan talebe bağlı olarak bir önceki yıla göre en az  200.000 ton artışla 9.9-10.2 milyon ton olarak tahmin edildi. Ben bu vesile bölgemizde hasadına başlanan dane mısır hasat sezonunun çiftçilerimize, sanayicilerimize ve tüm üyelerimize bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum” ifadesini kullandı. 

 

………….OOO………..

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN TARSUS ÇAMALAN’DA HALAYLI, TÜRKÜLÜ KONSER

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleşen sosyal etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarsus’a bağlı yaylalık yerleşim yerlerinden Çamalan’da önce “Köy Bizim, Şenlik Bizim” etkinliği, devamında ise Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği konseri gerçekleştirildi. İki programın ardı ardına düzenlendiği Çamalan’da, hem çocuklar, hem de büyükler unutamayacakları anlar yaşadılar. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Çamalan’da düzenlenen “Köy Bizim, Şenlik Bizim” programı ile Türk Halk Müziği Konserine Büyükşehir İmar A.Ş. Genel Müdürü Ali Uyan, CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, Büyükşehir Tarsus-Çamlıyayla Koordinasyon Şube Müdürü Soner Yetgin, muhtarlar ve vatandaşlar da katılım gösterdi.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaz etkinlikleri ve konserleri tüm hızıyla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde bulunan Türk Halk Müziği ekibi, Tarsus’a bağlı kırsalda bulunan yaylalık alanlardan Çamalan’da bir konser gerçekleştirdi.

 

Çamalan Şehit Burhan Yıldırım İlköğretim ve Ortaöğretim Okulu bahçesinde gerçekleşen konserde, şef Erdal Koşar yönetiminde sahne alan Büyükşehir Belediyesi THM korosu ekibinden solistler Cengiz İşleyen, Özge Çabuk ve Çiğdem Akdoğan, Anadolu’nun eşsiz eserlerini seslendirdiler.

 

Oldukça yoğun katılımın olduğu konser programının ilerleyen dakikalarında seslendirilen hareketli türkülere, danslar ve halaylarla eşlik eden Çamalan Mahallesi sakinleri, unutamayacakları bir akşam yaşadılar.

 

Konser öncesinde yine Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köy Bizim, Şenlik Bizim” programının düzenlediği Çamalan’da hem çocuklar, hem de büyükler doya doya eğlenme fırsatı buldular.

 

Çamalan’a özgü “Mengi” halk oyunu ekibinin figürleriyle yer aldığı etkinlikte, misafirlere limon dondurma ikramı yapılırken, çocuklara ise çeşitli armağanlar dağıtıldı. Gecenin ilerleyen dakikalarına kadar süren programın sonunda hep birlikte söylenen 10. Yıl Marşı’nda ise coşku, en üst seviyeye çıktı.

 

“İnsanların psikolojisinden anlayan dört dörtlük bir Başkan”

 

Mahalle sakinlerinden olan Fatma Çatal, etkinlikten oldukça memnun kaldığını ifade ederek,  “İnsanların bu sıkıntılı döneminde Vahap Başkanımızın böyle bir etkinlik yapması bizi çok çok mutlu etti. Biraz olsun bizim gözümüzü,  gönlümüzü açtı. Biz, Vahap Başkanımızdan çok memnunuz. Çünkü, insanların psikolojisinden anlayan, kendini tam yetiştirmiş, dört dörtlük bir Başkan. Bu özelliklere sahip Başkanların, tüm Türkiye’ye dağılmasını istiyoruz ve Vahap Başkanımızı çok seviyoruz” diye konuştu.

 

“Çocuklar da çok eğlendiler”

 

Organizasyonu çok beğendiklerini söyleyen Güler Canatan, “Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Çocuklar da çok eğlendi, biz de çok eğlendik. Halaylar çekildi, türküler söylendi. Çok mutlu olduk” dedi.Bir başka Çamalan sakini Gülseren Boz ise, “Önce çocuklar adına, sonra büyükler adına ve sonra Çamalan adına çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir etkinlik. Bu tür etkinliklerin devamını diliyoruz ve her zaman destekliyoruz” şeklinde konuştu. 


………….OOO………..

MHP KAÇEP HEYETİ AŞURE DAĞITTI

Milliyetçi Hareket Partisi Tarsus (KAÇEP) Kadın Aile Çocuk ve Engelli Politikaları Başkanlığı aşure dağıttı.

İlçe başkanı Mehmet Çelik, KAÇEP başkanı Yeşim Sancaktar İçgören,  Yönetim kurulu üyesi Şehriban Ten ve MHP Tarsus Belediye Meclis üyesi Nükhet Koç, önce Yarenlik alanında aşure daıttı. Cuma namazı çıkışında ise  Çelik ve yönetim cemaate aşure ikram etti.

………….OOO………..

BÜYÜKŞEHİRDEN KÖY YOLLARINA BAKIM

Büyükşehir ekipleri; Tarsus’ta bağcılık, zeytincilik ve diğer tarımsal üretim faaliyetlerinin de yoğun şekilde yapıldığı Akçakocalı Mahallesi, Büyük Kösebalcı ile Çevreli (Muhat) Mahallesi arasında kalan grup yolunda, bozuk zemin iyileştirme ve ardından kombi araçlar vasıtasıyla çift kat sathi asfalt serim çalışması gerçekleştirdi.

Birçok grup yolunda çalışmalar yapılıyor

Zemin bozukluğu nedeniyle şikayetlere neden olan grup yolunun 10.2 kilometrelik bölümünde serme ve sıkıştırma işlemi uygulayan ekipler, ardından sathi asfalt serimi gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra, Akçakocalı Mahallesi ana yolunda da 1.6 km’lik çift kat sathi asfalt serim işlemi uygulandı

2022 yaz asfalt programı kapsamında Tarsus’a bağlı Topçu-Özlüce grup yolu, Yüksek Mahallesi grup yolu, Ballıca-Heleke-Reşadiye Mahalleleri grup yolu, Yaramış-Çatalca-Ağzıdelik Mahalleleri grup yolu ve birçok noktada sathi asfalt çalışması gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Çamlıyayla’da da Boztepe-Kisecik hattında yol yapım faaliyeti yürütüyor.

 

“Taleplerimiz anında yerine getiriliyor”

 

Büyük Kösebalcı Mahallesi Muhtarı Nazım Yücel, “Üniversite’nin oradan Muhat köprüsüne kadar yolumuz yapıldı. Geçtiğimiz dönem yapılan parke yol, arabalarımızı bozdu. Ondan bu yana yaptırmaya çalışıyorduk. 5-6 muhtar, Vahap Başkanımıza durumu ilettik. Kendisi bu sorunumuzla anında ilgilendi. İyi ki böyle çalışkan bir Başkanımız var” dedi.

 

“Yolumuz yapıldı, su sorunumuz çözüldü”

 

Akçakocalı Mahallesi Muhtarı Ali Beyceoğlu’da, su problemlerinin çözülmesinin ardından yollarının da yapılmasıyla daha mutlu olduklarını söyleyerek, “Vahap Başkanıma çok teşekkür ediyoruz. Grup yolumuz yapıldı, Akçakocalı merkezin yolu yapıldı. Suyla ilgili de sıkıntımız vardı, o sorunu da hallettiler. Yani çok memnunuz” ifadelerini kullandı. 

 

………….ooo………….

VEFAT EDEN ESKİ FUTBOLCULARDAN ALİ GÖK TOPRAĞA VERİLDİ

Vefat eden Tarsuslu eski futbolculardan,  ALİ GÖK toprağa verildi..

Yıldırımspor ve Reşadiyespor gibi amatör takımlarda top koşturan ve başarılı futbolu ile adından söz ettiren Ali Gök’ün vefatı üzüntü yarattı.  Ailesinin, sevdiklerinin ve tüm spor camiasının başı sağolsun.  Cenaze töreni 13 Ağustos Cumartesi Günü öğle namazından sonra Tarsus Şehir Mezarlığında yapıldı.

……….ooo………….

’MASAL BİZDEN, HAYAL GÜCÜ SİZDEN’’

Tarsus Belediyesi Kreş Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen "Masal Bizden Hayal Gücü Sizden" projesi Gülek Mahallemizde başladı.

Çocuklar, ilgili materyal ve görseller kullanılarak anlatılan masalı ilgi ile dinlerken aynı zamanda masalın devamını tamamlamaya ve canlandırmaya çalışarak keyifli vakit geçirdi.

Ardından minik öğrencilere boyama kitabı pastel boya ve fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

………….OOO………..

BURHAN EŞER TARSUS  İDMANYURDUNDAN AYRILDI

Tarsus İdman Yurdu Spor Kulübü Yönetim Kurulu Açıklaması işe ‘’ Sezon başında transfer ettiğimiz oyuncularımızdan Burhan Eşer ile yollarımızı ayırdığımızı sosyal medya hesabımızdan duyururuz’’ denildi.

Devamla ‘’ Burhan Eşer ayrılmadan önce bizlerden kendisine yapılacak ödemelerin taahhüt detayında belirtilen miktarın bahse konu tarihte ödenmemesi durumunda tüm sezonun alacağını hak etmiş sayılır ibaresini sözleşmesine madde olarak koydurmak istemiştir. Yöneticilerimiz tarafından yapılan değerlendirmede kulübümüzün menfaatleri doğrultusunda bu istek kabul görmemiştir. Bunun üzerine Teknik ekibimizle konu ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmuş futbolcu ile yollarımızın ayrıldığı bildirilmiştir. Bu ayrılık neticesinde oyuncumuza takım içindeki birlik beraberliğe verdiği katkı ile hizmetlerinden ötürü teşekkür edilmiştir. Bu anlaşmazlıkta gerçek olan şey futbolcumuzun takımdan ayrılma sebebi “olası bir ödeme aksaklığında tüm sezonu kapsayan garanti parayı” kabul etmememizdir.’’ Denild.

………….ooo……….

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KADIN VE

ÇOCUK BİLİM, TEKNOLOJİ ATÖLYESİ’NDE

 “PHOTOSHOP EĞİTİMİ” BAŞLADI

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde kadınlara yönelik olarak “Photoshop Eğitimi” başladı. Eğitim 3 ay boyunca haftada 2 gün devam edecek.

 

Eğitimler hem çocuklarına örnek olması, hem de yeni bir iş kolu öğrenebilme açısından kadınların yüzünü güldürüyor. Hem anneler hem çocuklar aynı atölyede Büyükşehir’in Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde robotik kodlama gibi teknolojik alanlarda eğitim gören çocukların anneleri, onları beklerken photoshop eğitimi almaya başladı. hem yeni bir kazanım elde etme, hem de ek kazanç kapısı yaratabilmek için kursa gelmeye başlayan kadınlar, 3 aylık eğitimin sonunda tasarım yapmayı öğrenecek. Gelen talepler üzerine açılan eğitim ile katılımcılar sosyal medyada post hazırlama, twitter, facebook ve instagramda ayrı ayrı görseller yapma, iki farklı nesneyi tek nesnede oluşturma gibi işlemleri yapabilecek. 3 ayın sonunda uygulama temelli çalışmalar da yapılacak. “Photoshop alanında kendilerini geliştirmek için buradalar” Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölye Sorumlusu Emre Aşkın, 3 ay boyunca haftada 2 gün sürecek olan photoshop eğitiminin detaylarını anlatarak, “Kadınlar photoshop alanlarında kendini geliştirmek için buradalar. Tasarım odaklı çalışmalarla ilgili bir fotoğraf düzenleme ve temel olarak tasarım tekniklerini onlara aktarmak için eğitim düzenliyoruz. Şu anda dijital çağda herkes, home ofis türü iş modellerine geçiş yapmaya başladılar. Kadınlar da bu alanda kendilerine gelir yaratmak istiyorlar. Bu yüzden tasarım eğitimi konusunda bize talepler geldi. Herkesin şu anda mevcut meslekleri var, ama bu mesleklerin yanı sıra ek gelir kaynağı yaratmak için bu alanı tercih ettiler. Photoshop, tasarım konusunda internet üzerinden yapılan çalışmaları pazarlamanın en kolay yollarından birisi. 3 aylık bir eğitim olacak. Eğitim sonucunda kadınlara katılım belgeleri sağlayacağız. Bu belge eşliğinde, herkes online ortamda kendi tasarımlarını pazarlamaya başlayacak” dedi. “Photoshop’un temelindeki bütün eğitimler veriliyor” Aşkın, dijital çağda tasarım yapabilmenin büyük avantajlarının olduğunu belirterek, “Sosyal medya çok büyük bir platform haline geldi ve tasarım insanların dikkatini çekmek için önemli bir unsur. Her ne konuda olursa olsun yaptıkları işi pazarlamanın yöntemlerinden biri olarak, tasarım yapmayı öğreniyorlar. Burada post hazırlama, Twitter, Facebook ve Instagram alanlarında ayrı ayrı görselleri çıkarma, iki farklı nesneyi tek nesnede oluşturma gibi işlemleri keşfedecekler. Maskeleme yöntemleri, ışık ayarları, flulaştırma işlemleri gibi Photoshop’un temelinde bulunan bütün eğitimleri kadınlara sağlıyoruz. 3 ay sonunda da uygulama temelli çalışmalarımız olacak. Yine eğitim sonrasında birlikte bir sosyal medya platformu kuracağız ve bu platformu da tasarımsal anlamda geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu. Aşkın ayrıca, atölyede eğitim alan katılımcıların ders saatleri dışında gelip çalışma imkanına sahip olduklarını söyleyerek, “Elimizde drone, fotoğraf makinesi ve bilgisayarlarımız mevcut. Bunları da kullanarak, fotoğraf ve video alanlarında istedikleri çalışmaları kendileri de bizimle beraber sürdürebiliyorlar” dedi. “İleride belki bunu işe dönüştürebilirim” Eğitim için gelen kadınlardan birisi olan Kadriye Koçak, fotoğrafçılıkla ilgilendiği için photoshop programının kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, “Fotoğraf makinem var, kendimi geliştirmek için photoshopa ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Çünkü fotoğraf makinesi kullanmasını bilirsin, fotoğraf çekebilirsin, ama temelini de photoshopta oluşturuyorsun. O yüzden photoshop benim için çok önemli. Sosyal medyayı çok kullanıyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni de takip ediyorum. İlerde fotoğrafla photoshopu birleştirip, belki daha sonra bunu işe dönüştürebilirim. Çünkü fotoğrafçılığı ek iş olarak yapıyorum. Ayrıca ücretsiz olması benim için daha avantajlı, çünkü photoshop kurs ücreti üst düzeyde. O yüzden burayı tercih ettim” dedi. “Belediye kurslarında kendimi geliştiriyorum” Tarsuslu Şükran Ceylan, eşinin tasarım üzerine çalıştığını, kendisi de photoshop alanında kendini geliştirip eşiyle birlikte çalışabileceğini ifade ederek, “Kendimi bu konuda geliştirmek istiyorum. Evde oturup da kendimi köreltmek istemiyordum. Arkadaşlar da sağ olsunlar güzel kurslar açtılar. Kızım da robotik kodlamaya geliyor. Biz o sırada gelip burada kendimizi geliştiriyoruz. Belki bunu ileride meslek haline getiririm diye düşünüyorum. Çok güzel bir ortamımız var. Bu kursa yeni başladım, ama yaklaşık 6 aydır diğer kurslara da geliyoruz. Gerçekten kaliteli bir zaman geçiriyoruz burada” diye konuştu. “Bir anne olarak kızıma örnek olmak istiyorum” Aydan Aytekin Sömbül, kızını robotik kodlama derslerine getirdiğini, kızını beklerken kendi de hem vaktini değerlendirmek, hem de bir meslek olarak değerlendirebilmek için kursa başladığını söyleyerek, “Teknoloji çağındayız. Çocuklarla birlikte katılıyor olmak da güzel, bir avantaj benim için. Aslında bir anne olarak kızıma da örnek olmak istiyorum. Belediyemizin bu tarz kurslarını takipteyiz, zaten mümkün olduğunca da katılmaya devam ediyoruz. Elinde telefon olan herkes ufak tefek uygulamalar yapıyor, kullanıyor. Ben de bunu daha profesyonel bir şekilde öğrenmek için buradayım” dedi. Büyükşehir’in kadınlara ve çocuklara sunduğu eğitim projelerini beğenerek takip ettiğini sözlerine ekleyen Sömbül, “Ben çocuklarıma bakmak için mesela şu anda mesleğimi yapamıyorum, ama en azından bu tarz uygulamalarla oturduğunuz yerden de evimizden de katılabiliriz toplumsal, sosyal hayata. Ek bir gelir de sağlar tabii ki. Çok büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

………….OOO………..

 YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER

Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK-

MEDYAD 2. BŞK.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi


 

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok