SON DAKİKA

TARSUS MEKTUBU. 30 NİSAN 2020


YAKUP BONCUK- TARSUS  MEKTUBU. 30 NİSAN 2020
SELAM  DOSTLAR...Tarsus ‘tan sizleri  bilgilendirmek için tarihe not düşüyorum.
En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
........ooo........
TARSUS VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU
ÜYESİ KAMU KURUM VE KURULUŞ
TEMSİLCİLERİ TOPLANTI YAPTI
65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu üyesi kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu başkanlığında Tarsus Ticaret Odası Toplantı Salonunda toplandı.
Toplantıda Vefa Sosyal Destek Grubu üyesi Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının yaptıkları/ yapacakları çalışmalar değerlendirildi.
Toplantıya; Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkerim ÖZKUL, Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Ercan ELBİR, Tarsus İlçe Jandarma Komutanı Ahmet BOYACIOĞLU, Tarsus İlçe Yazı İşleri Müdürü Hasibe ÇETİNAY, Tarsus Sosyal Hizmet Merkez Müdürü Hüseyin ÇELİK, İlçe Müftüsü Ali CAN, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet METİN, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri ER DOĞAN, İlçe Sağlık Müdürü Orhan ACEHAN, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ahmet SARMAN, İlçe Nüfus Müdürü K. Aynur TAŞYÜREK, Kızılay Tarsus Şube Başkanı Abdurrahim GÜMÜŞ, Tarsus İş Kur Merkez Müdürü Kürşat DAL, Tarsus ve Çamlıyayla Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci GÜLLÜ ve Tarsus İlçe Seyahat Kurulu Başkanı Muhammed Ali ERDOĞAN katıldı.

........ooo........
TARSUS TSO NİSAN TOPLANTISI
VİDEO KONFERANS YÖNETİMİYLE YAPILDI.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ve Nisan Ayı Meclis Toplantısı eş zamanlı olarak video konferans yönetimiyle yapıldı. Meclis Başkanı Eyüphan Eyüboğlu’nun yönetiminde düzenlenen toplantıda gündem maddelerinin yanı sıra koronavirüs salgınının ekonomik yansımaları ve Tarsus TSO’nun bu süreçte üyelerine yönelik sunduğu hizmetler, alınan önlemler ile kent ve bölge ekonomisi değerlendirildi.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ve Nisan Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Eyüphan Eyüboğlu’nun başkanlığında düzenlendi. Gündem maddelerinin tek tek görüşüldüğü toplantıda Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak, koronavirüs salgının ekonomiye etkinlerini, ülke ve bölge ekonomisi ve sektörlere yansımalarını, Oda olarak bu süreçte yaptıkları çalışmaları anlatarak ‘’Son dönemlerde tüm ülke ve dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçten hiç kuşkusuz ekonomi ciddi derecede etkilendi. Bu dönemi daha az hasarla atlatmak adına siz değerli üyelerimizden gelen sorunlar ve talepler doğrultusunda TOBB önderliğinde ilgili üst mercilere ulaşarak tedbirler almaya çalıştık. Ekonomi yönetimi tarafından da sonuçlanan talepleri gün gün aktarmaya çalıştık. Aidat ve vergi borçları başta olmak üzere birtakım ertelemeler yaparak bu zor günleri birlikte aşmayı hedefledik. En önemlisi işletmelerimize destek anlamında kısa çalışma ödeneği, can suyu ve en son nefes kredisi ile nefes aldırmayı hedefledik. 10 ve üzeri işçi çalıştıran üyelerimizin maske taleplerini alarak dağıtımını sağladık. Gıda yardımları yaptık. Sosyal mecralarımızda sosyal sorumluluk bilinciyle yüzlerce bilgi paylaştık. Üyelerimizin iş yerlerinde koronavirüsle mücadele için yapması gereken önlemlerle ilgili konunun uzmanında bilgilendirici eğitim semineri paylaştık. Yine üyelerimizi bilgilendirmeye yönelik webinar aracılığıyla internet seminerleri yaptık. Çalışmalarımız devam ediyor. Umarım bu olumsuz süreci en kısa zamanda atlatarak, sağlıklı ve keyifli bir ortamda yüz yüze görüşeceğimiz toplantılarda bir araya geliriz.’’diye konuştu.
........ooo........
AVCI ALAADDİN MAKAL VEFAT ETTİ.
Tarsus Avcılar Kulübü’nün  sevilen
üyelerinden Alaaddin Makal vefat etti.
Tarsus Avcılar Kulübü başkanı Tufan Dokucu  yaptığı açıklamada, “Kulüp üyelerimizden Alaaddin Makal hakkın rahmetine kavuşmuştur. Merhuma Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar dileriz. Başımız sağolsun” dedi..
........ooo........
TARSUS’TA ŞÜPHELİ ÇANTA PANİĞE NEDEN OLDU.
82 Evler Mahallesi Sait Bolat Bulvarı Şahin Mahallesi
 ışıklarında sahipsiz çanta gören vatandaş
durumu polis ekiplerine bildirdi.
İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler çantayı inceledi.
Vatandaşları olay mahaline yaklaştırmayan ekipler çantayı açtı.
İçinde kitap bulunan çanta ekiplerce alınarak karakola götürüldü.
Çantayı kimin bıraktığı ile ilgili soruşturma başlattı.
Kaynak.tarsushaber.com
........ooo........

EĞİTİM-İŞ SENDİKASI TARSUS ŞUBEsi
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMINI KUTLADI
Eğitim-İş Sendikası Tarsus Şube Başkanı Yunus
 Karamık, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla açıklamada bulundu.
 
“İşçi sınıfının haftanın 6 günü 12 saat çalıştırılmasına karşı haftada 5 gün, günde 8 saat çalışma talebiyle ABD’de başlattığı grev ve eylemlerde yüzlerce işçinin işten atılma ve öldürülme pahasına ırk ve din ayrımı gözetmeksizin burjuvaziye karşı gösterdikleri sınıf dayanışması II.Enternasyonal’ın kararıyla 1890 yılından bu yana 1 Mayıs “Uluslararası İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaktadır” diyen başkan Yunus Karamık, şu değerlendirmede bulundu:
 
“Bu yıl 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü, COVID-19 salgınının dünya çapında yarattığı yıkıcı etkilerle karşılıyoruz. Tarihte ilk kez dünya emekçileri 1 Mayıs’ı kitleler halinde alanlarda kutlayamayacak. Ancak eşit, özgür ve insanca bir yaşam için, hakça bir paylaşım için tek ses, tek yürek olacaklar.
 
Salgın nedeniyle zor zamanlar yaşayan ülkemizde, ekonomik tablo emekçiler için daha da ağırlaşmış gelir dağılımındaki eşitsizlik daha da derinleşmiştir. Sosyal güvenceden yoksun ve günlük ücretlerle çalışanlara, hizmet sektöründe emek verenlere, 65 yaş üstü olduğu halde evini geçindirmek için çalışmak zorunda olanlara, küçük esnafa, işsize merhem olacak bir paket açıklamayan hükümet, sermaye yanlısı politikalarıyla emekçilerin haklarını daha da budamıştır. Salgını bile işverenler açısından fırsata çeviren iktidar, “ücretsiz izin” dayatmasıyla işçileri 1168 TL ile yaşamaya mahkum etmek istemektedir.
 
Yüz binlerce emekçi, hayatını devam ettirebilmek adına salgın tehlikesine rağmen sağlıksız koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmıştır.
 
Milyonlarca insan işsiz ve yoksul kalma riskiyle karşı karşıyayken, doğalgaz, elektrik, su gibi KDV’li yüksek faturalar halkın sırtına bindirilmeye, bankalar tüketici kredilerinden ve kredi kartlarından faiz almaya devam etmektedir.
 
Bugün gelinen noktada;
 
-Siyasi iktidar, sosyal devlet ilkesinin gereklerini bir an önce yerine getirmeli
 
-Halkın sağlığını, işini korumak için tüm kaynaklar adil ve doğru bir şekilde kullanılmalı
 
-Herkesin güvenle, tüm ihtiyaçları karşılanarak evlerinde kalabilmeleri için gerekli tüm şartlar sağlanmalı
 
-Zorunlu ve acil işler dışındaki tüm işler durdurulmalı
 
-Kredi borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz faturaları devlet tarafından karşılanmalı
 
-Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, tüm çalışanlara ücretli izin verilmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir.
 
Eşit, özgür ve insanca bir yaşam için hakça bir paylaşım düzeni kurulmalıdır. Emeğin sömürülmesi düzenine, emekçilerin “Birlik, mücadele ve dayanışma” ruhuyla karşı koyulacağına inanıyoruz.
 
Bütün emekçiler temel hakları ve ekonomik talepleri için birleştiğinde, daha adil ve özgür bir dünyanın kurulacağını, emeğimizi sömürenlerin ise “bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gideceklerini” ve “bu güzelim memlekette hürriyetin en şanlı elbisesiyle elini kolunu sallaya sallaya dolaşacağını” biliyoruz.
 
Birliğimizi, dayanışmamızı ve mücadelemizi göstermek için bu yıl iş yerlerimizin ve evlerimizin balkonlarını, pencerelerini taleplerimizi gösteren afişler ve pankartlarla donatalım, 1 Mayıs marşını hep bir ağızdan söyleyelim. Salgın koşullarına rağmen balkonlardan birbirimizle kuracağımız gönül köprüsüyle, bu düzenin böyle gitmeyeceğini haykıralım!
 
Yaşasın Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü
 
Yaşasın 1 Mayıs!!

..........ooo...........
TARSUS’TA YAŞANTILAR UMUTLA BAŞLASIN DİYE
YAŞLILARA BUTON DAĞITILIYOR
Şehrimizde bulunan Alzheimer hastaları ile kronik rahatsızlığı bulunan ve ihtiyaç sahibi yaşlılarımızın sorunlarına derman olunuyor.
Söz verdiğimiz gibi, ''Yeni Nesil Belediyecilik' anlayışı ile bu zorlu süreçte yaşlılarımızın anlık takibini sağlayacak ve üzerinde "panik butonu" bulunan akıllı bilekliklerimizin dağıtımına başladık.
Alzheimer ve kronik rahatsızlığı bulunan yaşlılarımıza, onlara aileleri kadar yakınlarında oldugumuzu hissettirmeye devam edeceğiz.

 ..........ooo...........
TARSUS ÇİFTÇİSİ KARPUZDAN ÜMİTLİ
Tarsus ‘ta Türkiye’nin açık alanda ilk karpuzu hasat edilirken, karpuzun bu sezon üreticinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, ilçede bu yıl 25 bin dekar alanda karpuz ekiminin yapıldığını belirterek, Tarsus’un kulak mahallesinde Türkiye’nin açık alandaki ilk karpuzunu hasat ettikleri için mutlu olduklarını kaydetti.
Bu yıl karpuz üreticisinin yüzünün gülmesini beklediklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, “Karpuzda ilk hasadımız başlıyor. Bu yıl zor bir süreç yaşıyoruz. Malumunuz koronavirüs salgını bulunmakta. Fakat koronavirüs salgınında son günlerde düşme eğilimi gözleniyor. Çiftçilerimizin tek umudu ürünün para etmesi. Çünkü buna gerçekten buna ihtiyaçları var” dedi.
Bu yıl yurt dışından ithal ürün gelmediğini ve gelse dahi rağbet görmeyeceğini vurgulayan Başkan Avcı, “Bu yıl iyi bir sezon geçireceğimize inanıyorum. İthal ürün gelmediği için ve yurt içinde de talep olacağına da inandığımız için hasat öncesi umutluyuz. Ramazan ayına da denk geldiği için karpuz hasadında iyi bir sezon yaşayacağımızı umut ediyoruz” dedi.
Başkan Avcı, Tarsus’ta karpuz hasadının geçtiğimiz yıla oranla daha erken başlayacağını belirterek, “Geçtiğimiz yıl 5-6 Mayıs’ta hasada başladık. Bu yıl 10 gün önce hasadımız başlayacak ve bereketli geçmesini bekliyoruz. Türkiye’nin açık alandaki en erken karpuzları Tarsus’umuzun Kulak köyünde yetişiyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.
..........ooo...........
KAÇAK MASKE BULUNDU
Tarsus’ta  bir işyerine yapılan operasyonda kaçak  olarak üretilen 80 bin maske ele geçirildi.
Koronavirüs salgınını fırsata  çevirmek maksadıyla Tarsus Kırklarsırtı  mahallesinde kaçak maske üretildiği bilgisini alan Tarsus KOM ekipleri,İlçe  Sağlık Müdürlüğü görevlileri ile  belirlenen iş yerine operasyon düzenledi.
Yapılan operasyonda kaçak olarak üretilen ve  hijyenik olmayan 80 bin  maske ele geçirildi.  Olayla ilgili olarak  bir kişi gözaltına  alındı.


..........ooo...........
..........ooo...........
 TARSUS BELEDİYESİ ALZHEİMER, DEMANS
VE YAŞLI VATANDAŞLARA YÖNELİK AKILLI
BİLEKLİK UYGULAMASINI BAŞLATTI
Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “Akıllı Bileklik Projesi” Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın öncülüğünde, GSM Operatörü Türkcell Danışmanlığında hayata geçirildi.
Özellikle yalnız şekilde yaşam süren 65 yaş üstü, bakıma muhtaç, Alzheimer ve Demans hastalarına dağıtımına başlanılan akıllı bilekler, acil durumlar esnasında hayat kurtarıcı rol oynayacak.
Bu uygulaması sayesinde, yalnız yaşayan 65 yaş üstü bakıma muhtaç, Alzheimer ve Demans hastalarına takılacak olan bileklikler, kullanıcıların herhangi bir sağlık problemi yaşaması durumunda acil panik butonu sayesinde yardım istemelerine imkân sağlayacak.
Turkcell GSM Operatörünün danışmanlığını yürüteceği proje ile akıllı bilekliklere yüklenen sistem sayesinde kullanıcılar, sağlık problemi yaşamaları ve acil durumlarda rehbere kayıtlı iki yakını ile anında irtibat kurabilecek, gerektiğinde sesli görüşme sağlayabilecek.  Akıllı bilekler ergonomik yapısıyla vücuda uyumlu bir şekilde vatandaşlar tarafından kolaylıkla kullanılabilecek.
İhtiyaç sahibi vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla Akıllı Bileklik hizmetini hayata geçirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamanın gerektiğinde hayat kurtaracağını belirtti.
Bozdoğan, ‘’Şehrimizde bulunan evde tek yaşayan 65 yaş üstü, bakıma muhtaç, Alzheimer ve Demans hastası olan ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızın sorunlarına derman olabilmek için, söz verdiğimiz gibi, ''Yeni Nesil Belediyecilik' anlayışı ile bu zorlu süreçte yaşlılarımızın anlık takibini sağlayacak ve üzerinde "panik butonu" bulunan akıllı bilekliklerimizin dağıtımını yapmaya başladık. Yaşlı ve hasta vatandaşlarımıza aileleri kadar yakınlarında olduğumuzu hissettirmeye devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.
Akıllı bileklik uygulamasının ihtiyaç halinde kapsamını genişletebileceklerini bildiren Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan; her zaman ve her koşulda vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttıracak projelere imkânlarımız doğrultusunda destek vereceğiz, dedi.

..........ooo...........
TARSUS’TA ZİNCİRLEME KAZA: 1 YARALI
Tarsus’ta üç aracın karıştığı kazada 1 kişi yaralandı.
Altaylılar Mahallesi Orhun Caddesinde meydana gelen kazada, R.K. idaresindeki 01 BLT 30 plakalı otomobil direksiyon hakimiyetinin kaybolması sonucu park halinde bulunan 35 GD 8914 plakalı otomobile çarptı.Çarpma sonrası savrulan otomobil caddede karşı yönden gelen F.A. yönetimindeki 33 NB 787 plakalı otomobil ile çarpıştı. 3 aracın karıştığı kazada yaralanan R.K. ambulansla hastaneye kaldırıldı.
..........ooo...........
TARSUS'TA KONTROLDEN ÇIKAN ARAÇ
 DİREĞE ÇARPARAK DURDU
Tarsus'ta sürücüsünün alkollü olduğu iddia edilen otomobil kontrolden çıkarak kaza yaptı. Sürücüsünün hafif yaralanarak kurtulduğu kazada can kaybının olmaması rahat nefes aldırdı.
Tarsus'ta meydana gelen korkunç kazada 1 kişi yaralandı.
Edinilen bilgiye göre kaza Tozkoparan Zahit Mahallesi Şelale yolu üzerinde meydana geldi.
İddiaya göre alkollü olan ve kimliği belirlenemeyen sürücünün idaresindeki 06 YGV 62 plakalı araç hızla gittiği sırada virajı alamayıp kontrolden çıkarak kaza yaptı. Aşırı hız sebebiyle araç cadde bulunan direklere çarparak durabildi.
Çarpmanın etkisiyle yaralanan sürücünün durumunun iyi olduğu gözlemlenirken meydana gelen kaza sonrası mahalle sakinlerinin yaptığı ihbarla olay yerine ambulans ve polis ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan sürücü Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken Polis kaza ile ilgili soruşturma başlattı. Haber foto Muhammed Okur
..........ooo...........

TÜRKİYE’DE VEFAT SAYISI 3 BİNİ GEÇTİ
Türkiye’nin Günlük Koronavirüs Tablosu  yenilendi.
Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden paylaşılan
tabloya göre; dün  vefat sayısı 3 bin 081  olarak yer aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’nin Günlük
Koronavirüs Tablosunu açıkladı.
..........ooo...........
YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER
Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK- MEDYAD 2. BŞK.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi
.............OOO.................









Hiç yorum yok