SON DAKİKA

28 ŞUBAT.2022- TARSUS MEKTUBU


 

 

28 ŞUBAT.2022- TARSUS MEKTUBU

YAKUP BONCUK İYİ GÜNLER DİLER (YKB)

………….ooo…………

“JANDARMADAN DÜZENSİZ GÖÇE

 YÖNELİK HUZUR UYGULAMASI “

Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzensiz göçe yönelik huzur uygulaması

gerçekleştirildi.

Jandarma ekipleri (262) personelin katılımı ile (73) uygulama noktasında düzensiz göçmenlere

yönelik yaptıkları uygulamada (4.822) şahsı kontrol etti. Uygulama sonucunda (58) düzensiz göçmen

hakkında ikamete tabi olduğu adreste bulunmamak, kimliksiz bulunmak ve emre aykırı davranış

suçlarından (75.377 TL) idari para cezası uygulandı.

Jandarma ayrıca çeşitli suçlardan arama kaydı bulunan (7) şahsı yakaladı, adli makamlara sevk

edilen şüphelilerden (1) şahıs ise tutuklandı

 

 

………….ooo…………

 

TARSUS BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİLERE

 ‘’TARIMSAL ÜRETİMDE AKILLI

GÜBRELEME VE SULAMA’’ SEMİNERİ 

Tarım sektöründe gerçekleştirdiği proje ve çalışmalar ile örnek teşkil eden Tarsus Belediyesi, tarımda farkındalığı ve verimliliği arttırmak, kaynakların daha ekonomik kullanımı ve çevreye verilen zararın en aza indirilmesi amacıyla üreticilere ‘’Tarımsal Üretimde Akıllı Gübreleme ve Sulama’’ semineri düzenledi. 

 

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, ‘’ Tarsus çiftçilerinin çağdaş teknolojilerden yararlanarak zenginliği nasıl arttırabileceğinin yollarını bulması için Tarsus Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız’’ diye konuştu.

 

Yaklaşık olarak 1 milyon dekarlık tarım alanına sahip olmasıyla bilinen Tarsus’ta, yanlış gübreleme ve sulama ile verim kaybının önüne geçme, tarımda kalite ve verimi arttırma, girdileri azaltma, kaynakların ekonomik kullanımı amacıyla Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üreticilere ‘’Tarımsal Üretimde Akıllı Gübreleme ve Sulama’’ semineri düzenlendi. Düzenlenen seminere, Harran Üniversitesi Toprak Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Harran Üniversitesi Bitki Besleme Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Tema Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça katılım sağladı.

 

BAŞKAN BOZDOĞAN, ‘’ÇİFTÇİLERİMİZİN BEREKETLİ TARSUS TOPRAKLARINDAN ALABİLECEKLERİ EN İYİ VERİMİ ALMASINI İSTİYORUZ’’

Çevrenin korunması ve sağlıklı ürün için tarımda doğru bilgi akışına çok önem verdiklerini ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,’’ Akıllı tarımda gübre ve ilaç kimyasallarının azaltılması, doğru sulama bizim için çok önemli. Çiftçilerimizin bereketli Tarsus topraklarından alabilecekleri en iyi verimi almasını istiyoruz. Bu yüzden Tarsus Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. İyi planlanmış örnek projeler ile bambaşka bir tarımın Tarsus’ta gerçekleşmesi stratejisini 4 ana başlıkta ele alıyoruz bunlar; yerli tohuma sahip çıkmak, tam 84 çeşit yeri tohumumuz bulunuyor, ürünü işlemek, kooperatif, 200 kadın kooperatifimize destek veriyor, Tarsus’un Türkiye’de gurur duyacak kooperatif yapısı var, bir de pazarlama.  Temel amaç bu topraklarda bereketin artarak refahı sağlanması ve kentte yaşayan insanların sağlıklı gıdaya ulaşmasını kolaylaştırmaktır’’ diye konuştu.

 …………OOO………..

 

TARSUS’UN VERİMLİ TOPRAKLARI

AKILLI TARIMLA DAHA DA BEREKETLENECEK

Tarsus’ta bulunan toprağın verimine değinen Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, ‘’Toprağın gücü çiftçinin gücüdür. Gıda Kaynakları her geçen gün azalıyor. Topraklarımız çölleşme riski altında, su kaynaklarındaki azalma tarımsal verimliliği etkileyecek, tehdit altındaki su ve toprak kaynaklarına yeteri kadar önem verilmiyor, bir de su var biz bunu akıllı olarak yönetirsek kaynaklarımızı yüzde 30 daha etkin kullanmış oluruz. Tarım arazilerinin fiziksel ve coğrafi değişkenlikleri, ürün ve çevre faktörleri, girdilerin çevreye etkisi ve maliyetlerinin yükselmesi yine üzerinde durulması önemli bir konudur. Çiftçilerimizi Akıllı Tarım ile buluşturan Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkür ederiz’’ diye konuştu.

 

‘’EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN ŞEYLER TARIM ALANINDA DÜNYADAKİ İNOVASYON, YENİLİKLER VE AKILLI ÜRETİMDİR’’

Tarsus’un her şeyin yetişebileceği bir toprak bereketine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Erhan Akça,’’ Çiftçi varsa iklim su ve toprak işe yarar. Bu dört bileşeni en iyi şekilde değerlendirirseniz Tarsus’un verimi artacaktır.  Tarsus tarımını daha akıllı şekilde yönetirsek, tarım çağdaş teknolojiler ile hayat bulacaktır. Tarsus’ta kadim topraklarda her şey lezzetli üretiliyor, çiftçilerimizin arazi kullanımında bilinçlendirilmesi de bu yüzden önem arz ediyor. En fazla ihtiyacımız olan şeylerin başında tarım alanındaki dünyadaki inovasyon, yenilikler ve akıllı üretimdir. Toprağımızı, arazimizi iyi değerlendirirsek her açıdan kazanç elde edebilirsiniz’’ dedi.

 

 

‘’ÇİFTLİK GÜBRESİNİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ TOPRAK VE SU KAPASİTESİNİ ARTTIRMASIDIR’’

Seminerde çiftçilere teknik ağırlıklı bilgiler veren Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, ‘’ Otomasyon ve bilgi sistemleri tekniklerini ile çeşitli uzaktan algılama tekniklerinin tarımsal üretimde optimizasyon amaçlı kullanımı çok önemlidir. Tarımda verimi arttırmaya yönelik çiftçilerin, üreticilerin hassas davranması gerekir. Çiftlik gübresinin en önemli özelliği toprak ve su kapasitesini arttırmasıdır. Pamuk, buğday, arpa, sulanmayan arazilerde yüzde 20 yüzde 30 arttırır ve kalitesini önemli derecede etkiler. Çeşitli etken maddelerin kullanımı konusunda çiftçileri daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Sulama, tohum, gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerinin azaltılması; bu kullanımların azaltılarak çevrenin korunması, yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması; işletme ve yetiştiricilik kararları için daha etkin bir bilgi akışının sağlanması ile tarım daha iyi bir hal alacaktır’’ diye konuştu.

 

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen seminerde; doğru tarım, doğal kaynakların ihtiyaç olan düzeyde kullanılmasının maliyetleri düşürdüğü, çiftliklerde kullanılan akıllı sistemlerle, üretim için gerekli olan tüm faktörlerin analiz edilerek kaynak israfının önüne geçildiği ve sonucunda kaliteli ürün üretmenin oldukça kolaylaştığı konularında alanında uzman katılımcılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

…………OOO………..

TARSUS DAHİL 8 BİN 960 ÖĞRENCİNİN

HESABINA TOPLAM 2 MİLYON 99 BİN TL YATIRILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üniversitede okuyan öğrencilere yönelik en büyük desteklerinden biri olan öğrenim yardımı ödemeleri sürüyor. Şubat ayında öğrenim yardımları kapsamında lisans ve ön lisans olmak üzere 8 bin 960 öğrencinin hesabına toplam 2 milyon 99.4 bin TL yatırıldı. Öğrenim yardımlarının kendilerine büyük bir destek sağladığını söyleyen öğrenciler, “Bu bizim için bir nevi harçlık” diyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere eğitim hayatında verdiği en önemli desteklerden biri olan öğrenim yardımı ödemeleri sürüyor. Şubat ayı ödemeleri kapsamında lisans ve ön lisans olmak üzere 8 bin 960 öğrencinin hesabına toplam 2 milyon 99 bin 350 TL yatırıldı. Öğrenciler, öğrenim yardımlarının kendilerine ekonomik açıdan katkı sağladığını ifade ediyor.

Şubat ayı ödemeleri hesaplarda

Öğrencilerin büyük bir heyecanla beklediği ve Şubat ayında yapılan ödemelerden 6 bin 147 lisans, 2 bin 813 ön lisans olmak üzere toplam 8 bin 960 öğrenci yararlandı. Lisans için 1 milyon 536 bin 750, ön lisans için 562 bin 600 TL olmak üzere toplam 2 milyon 99 bin 350 TL hesaplara aktarıldı.

…………OOO………..

 

 

DAHA GÜZEL BİR TARSUS

Kentimizin çeşitli noktalarında vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz park, yeşil alan ve yürüyüş yolları ekiplerimizin özverili çalışmaları ile düzenleniyor ve güzelleşiyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ekipleri, kentimizde peyzaj çalışmalarının yanı sıra budama ve genel çevre düzenlemeleri gerçekleştirmeye devam ediyor

…………OOO………..

 

TARSUS ATATÜRK İLKOKULU ÖĞRENCİSİNİN BAŞARISI

Tarsus Atatürk ilkokulunda öğrenim gören öğrencilerden Ömer Erken online olarak katıldığı

Uluslar arası Caribou Matematik yarışmasında Dünya birincisi oldu.

Tarsus’un göğsünü kabartan Ömer Erken’in Atatürk ilkokulunda öğrenim gördüğü ve 4. sınıf

olduğu öğrenilirken Uluslar arası matematik alanında elde ettiği başarıdan dolayı sınıf

öğretmeni Sema Aksoy ve okul müdürü Mehmet Okur kendisini tebrik ederek başarılar

diledi.

 

…………OOO………..

ŞELALE TARSUS OTELİ YIKILMASIN

Tarsus’ta yıllar evvel yapılmış bir Şelale otelimiz var.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ihale ilanında, Şelale Oteli için yıkım ihalesinin açıldığını öğrendik

 

Bu bina Mersin Büyükşehir olmadan önce, İl Genel meclisi desteği ve Valilik olurlarıyla yaptırıldı.

Yıllarca Tarsus’a ve Tarsus’a gelenlere hizmet etti.

Birkaç yıl önce Büyükşehirin sınırları genişletildi. Tarsus’ta bütünşehir içine alınınca, bu devasa

bina Valilik ve İl Özel İdare tarafnıdan Mersin Büyükşehir Belediyesine devredildi.

O zaman Mersin Büyükşehir Belediyesinde Burhanettin Kocamaz belediye başkanı idi.

Bu otelinadı çeşitli dedikodulara karışınca kapatıldı ve atıl bırakıldı.

Yani Tarsus’un 4 yıldızlı tek oteli olan bu bina 7-8 yıldır atıl kaldı. Kullanılamaz oldu. Sonra

nedenini “Bina çürük” diye açıklayanlar oldu.

Yıkım raporu var denildi. Ama kimse de çıkıp o yıkım raporunu kamuoyuna gösteremedi. Bu

nedenle çürüklüğü inandırıcı olmadı.

Mersin Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde Burhanettin Kocamaz, bu otelin yıkılacağını

açıkladı. Ama ne yıktırdı, ne tadilat yaptırdı, ne de açılması için çaba harcamadı.

xx

Geliyoruz bugünlere..

Geçtiğimiz aya kadar bu konu Mersin Büyükşehir Belediyesinin şimdiki başkanı Vahap Seçer’e

iletildi. Seçer de burası için yeni proje hazırlattığını açıkladı.

Sonra yerel gazetelerde bir ilan çıktı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ihale ilanında, Şelale Oteli için yıkım ihalesinin açıldığını öğrendik. Bu ay içinde konu ihaleye çıktı. İhaleyi kim aldı bilmiyoruz. Ama ihaleyi alan

firmaya yer teslimi yapılacak bugünlerde.. Bunun içinde bir 10-15 gün süre verileceği zaten ihale

ilanında açıkça belirtilmişti.

xx

YIKIM BAŞLAYACAK MI?

Velhasılı, Tarsus Şelale Oteli için yıkıma başlanacak. bunun içinde büyük ihtimalle Mart ayının ilk

haftası binaya kepçe vurulacak. Yani elimizdeki devasa güzelim bina bir hiç uğruna yıkılacak.

Başta ben olmak üzere birçok hemşehrimiz ve Tarsus halkı bu binanın yıkılmasını istemiyor.

25 yıl MHP’de belediye başkanlığ ısaltanatı szüren ve bunun son 5 yılını Mersin Büyükşehir

Belediyesinde belediye başkanı olarak sürdüren dünün MHP’li başkanı Burhanettin Kocamaz,

şimdinin İyi parti GİK üyesi zat, bir toplantıda çıkmış ne derse beğenirsiniz?

“Şelale oteli yıkılmasın. Güçlendirilerek bu bina tekrar kullanılabilir”

Adamla sormazlar mı?

Sen 5 yıl Mersin Büyükşehir Belediyesinin belediye başkanlığını yaptın. Bu bina çürük dedin.

Yıkılmalı dedin. Yapmadın, etmedin. Şimdi Mersin Büyükşehir Belediyesinin başkanı Tarsus’u

Vahap Seçer “Bu bina yıkılacak yerine çok güzel tesisler yapılacak. Kule, çay bahçesi, kafeterya,

sosyal tesisler kazandıracağız” deyince mi aklına geldi, bu binanın tadilat yapılarak

kullanılabileceği..

Velhasılı bugünlerde bu devasa bina öyle veya böyle yıkıma verilecek.

Şahsen ben yıkılmamasından ve güçlendirilerek kullanıma açılmasından yanayım.

Çünkü tek kodrku, bu kentte yapılanlar yıkılınca, yerine yenisini yapmak zor oluyor.

Kleopatra kapısı yanındaki kültürel ve spor tesisleri gibi..

Kültür Merkezi yanındaki Açık Hava gösteri merkezi gibi..

Yıkıyoruz, yerine yenisini yaptıramıyoruz.

 

Olan eldekinin gitmesine oluyor..

Ne de olsa burası TERS-ÜS!

Yani bu memlekette her şey ters!!

…………OOO………..

TARSUSLU YİĞİT EFE BİLEK GÜREŞİNDE MADALYA ALDI

..

Tarsus’ta Şelale Aile Çay bahçesi işletmecilerinden Mehmet İnak’ın oğlu Yiğit Efe

Mersin’de yapılan bilek güreşi müsabakasında yine madalya aldı.

Yiğit Efe 50 kg. da İl Gençlik Spor müdürlüğünün organize ettiği BİLEK GÜREŞİ

müsabakalarinda Mersin il birinciliği kazandı. Bizde YİĞİT EFE’yi tebrik eder ,

başarılarının devamını dileriz.

 

 

…………oo………..

TARSUS KAYMAKAMLIĞI İNSAN HAKLARI

 KURULU ŞUBAT AYI TOPLANTISI

TARSUS HALK EĞİTİM MERKEZİ TOPLANTI

VE SERGİ SALONU'NDA GERÇEKLEŞTİ

TARSUS HABER- Tarsus Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu başkanlığında Tarsus Halk Eğitim Merkezi Toplantı ve Sergi Salonu'nda bir araya gelerek Şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Tarsus Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu Üyeleri, Tarsus Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu Katılımcıları ile birlikte Tarsus'ta eğitim veren okulların İnsan Hakları Kurulu Kulüpleri katıldı.

Toplantıda, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu başkanlığında Ocak ayında alınan kararlar ve Şubat ayı gündem maddeleri sırayla değerlendirildi. 'Vatandaş Odaklı Yönetim Projesi' kapsamında hazırlanan hizmet raporları sunuldu. Yapılan proje ve çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapılarak yapılması planlanan proje ve çalışmalar karara bağlandı. Nisan ve Mayıs ayında bulunan özel gün ve haftalarla ilgili yapılması gerekenler değerlendirilerek görüş birlikteliği içinde karara bağlandı.

Toplantı, temennilerle ve toplu hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu.

Emine KUREN

 

………….ooo…………

TARSUS İDMAN YURDU,

NAZİLLİ’DEN 3 PUAN ALDI

TFF 2. Lig Beyaz Grup ekiplerinden Tarsus İdman Yurdu dün Aydın Nazilli’de galip  geldi.

Tarsus İdman Yurdu, Nazilli’de maçın ilk yarısını 10. Dakikada E. Keles ve Artun’un 41. Dakikadaki  golüyle 2-0 önde kapattı.

İkinci yarıda gol olmadı ve Maçı ise 90 dakika sonunda TİY  2-0 kazandı. Puanımız 31’e çıktı.

 

………….ooo…………

 

YAKUP BONCUK HUZURLU GÜNLER DİLER

Tel. 0533.3248800.YAKUP BONCUK-

MEDYAD 2. BŞK.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Tarsus Delegesi

..........ooo...........

NOT. Gündemin  uzun hali doc

dosyasında var.  Dileyen uzun  okuyabilir.

 

 

Hiç yorum yok